Vești bune pentru românii care lucrează în străinătate. Ei ar putea primi alocații europene pentru copii. Din păcate, nu mulți știu că există un asemenea suport financiar și nici cum sa îl obțină. Procedura nu este una complicată. Părinții trebuie să depună un formular, E 411, la Agenția Națională pentru Prestații Sociale. Alocația europeană este de la 100 de euro la 160 de euro. Acces la această alocația au toți românii care lucrează în afară legal și au reședință pe teritoriul unei țări europene.
Alocația europeană are același regim ca și alocațiile din sistemul românesc. De asemenea, se poate obține și retroactiv, mergând pe un termen de la 1 an la cel mult 3 ani. În aceste cazuri, sunt ai multe criterii care se iau în calcul. În acest moment, deși vorbim de milioane de români plecați în afară României pentru a lucra, cam 3% dintre cei de pe teritoriul Uniunii Europene obțin acest tip de alocație, ceea ce înseamnă că principala problemă în accesarea acestei alocații este lipsa de informare.
Statisticile autorităților arata ca cel puțin 75.000 de copii români au cel puțin unul dintre părinți plecat la muncă în străinătate. Cei mai mulți copii români au părinții plecați în Germania, Belgia, Austria și Italia. În aceste țări, alocația pentru cei mici este cel puțin dublă față de cea pe care o oferă statul român, adică 48 de euro. În Germania, de exemplu, copiii primesc 204 euro pe lună, iar în Belgia, suma poate ajunge chiar și la aproape 300 de euro lunar.
Ca să elimine aceste discrepanțe, comisarii europeni lucrează la un regulament care să le permită copiilor să beneficieze de drepturile din țările în care sunt plecați părinții, chiar dacă cei mici au rămas acasă. De asemenea, Comisia Europeană vrea să schimbe și regulile pentru șomaj, astfel încât cei care își pierd slujba să poată cere ajutorul de șomaj în țările în care au lucrat. Sunt insa si zeci de mii de români stabiliți peste hotare care iau acolo pensia din România.
Majoritatea trăiesc în țări precum Italia, Spania și Germania. Aici, banii încasați de vârstnici sunt de trei ori mai mulți ca în țara noastră. Există și pensionari care trăiesc în Malta, Cipru sau Grecia. În România, pensia medie este de 1.650 de lei, adică în jur de 330 de euro. În celelalte țări ca și Spania sau Italia, pensionarii încasează și de trei ori mai mult. În jur de 2.500 de români își primesc pensia în Italia pentru cât au muncit în România, înainte de a fi plecat din țară. Cel mai mulți, aproximativ 30.000, sunt în Germania și Ungaria.