Un soi exotic de piersici, dulci și aromate, s-a adaptat pefect la clima și solul românesc. Vorbim despre piersicile plate, pe care un buzoian le produce într-o livadă înființată cu șase ani în urmă, după ce s-a întors cu familia din Spania. Fermierul are recoltă de piersici turtite între iunie și septembrie. În comuna buzoiană Berca, soții Monica și Iacob Nedelcu au înfiinţat o livadă cu peste 700 de piersici din soiul Paraguay, care au fructele plate şi sâmburii mici. Livada înființată cu puieți aduși din Spania a început să aibă rod încă din al doilea an de la înființare. Întreaga familie este angrenată în afacerea cu fructele exotice.
Cu toții au învățat tainele acestei culture, iar la recoltare știu că un fruct bun pentru comercializare trebuie să aibă un anumit calibru, culoare și rezistență la crăpare. În alte țări, aceste fructe se numesc piersici saturn sau piersica-gogoașă, după forma lor neobișnuită. Pentru că sunt mai uşor de consumat, piersicile plate sunt tot mai cerute de marile magazine, spre bucuria cultivatorilor care, la începutul afacerii, mărturisesc ei, erau descurajați de cei din jur. Adaptate foarte bine condițiilor climatice de la noi din țară, varietățile de piersici turtite asigură atât producții bune, cât și o vânzare rapidă pentru cei care investesc în aceste soiuri.
În ferma de la Berca, au fost plantate cinci soiuri, cu perioade diferite de coacere. Fructele culese de membrii familiei Nedelcu ajung în magazine din toată regiunea. Nimic nu se pierde, nici măcar piersicile refuzate de clienți. Livada din Berca ocupă 6.000 de metri pătrați însă proprietarul ei vrea să tripleze suprafața în următorii ani, după ce a constatat că piersicile plate au început să fie tot mai căutate.