STUDIU: RISC SCĂZUT DE INFECTARE ȘI DECES PENTRU CEI VACCINAȚI

0
406

Persoanele vaccinate împotriva Covid-19 au risc de deces de 14 ori mai mic și un risc de infectare de 10 ori mai mic, față de cele nevaccinate. Sunt datele primului  studiu privind eficiența vaccinurilor COVID în România, prezentate ieri de  coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță. Totodata, vaccinarea  cu schemă completă, scade de 12 ori riscul de spitalizare și de internare în secția de terapie intensivă.

Studiul a fost realizat în perioada februarie-mai 2021, în timpul celui de-al 3-lea val de îmbolnăviri când în țara noastră era predominantă varianta Alpha a coronavirusului, adică tulpina britanică. Cel mai probabil, spune Valeriu Gheorghita, eficiența vaccinurilor se va mentine la peste 90% si in cazul variantei Delta, care adună din ce în ce mai multe cazuri și în România.

Ieri s-a inregistrat o explozie a numarului de noi infectari, ajungand la peste 500 de cazuri, dupa ce in zilele anterioare se inregistrau intre 200 si 300 de noi imbolnaviri. Si numarul celor spitalizati, este in crestere. In unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 a depasit ieri o mie, iar dintre acestea peste 120 au nevoie de terapie intensiva.

Continuă să crească și numărul cazurilor Delta din țara noastră. În urma secvențierilor făcute până acum au fost depistate aproape 360 de cazuri de Covid, cu varianta Delta. Practic, s-a ajuns la o proporție de peste 17%. Autoritățile  române se pregătesc pentru a administra a treia doză de ser anti-Covid si cel mai probabil imunizarea va începe în a doua jumătate a lunii septembrie, cel tarziu inceputul lunii octombrie.

Acțiunea va începe doar după avizul Agenției Europene a Medicamentului. Medicul Valeriu Gheorghiță a tinut sa precizeze ca excluse de la administrarea dozei de suprarapel vor fi persoanele care s-au vaccinat  cu doua doze și au trecut  si prin boală. Acesta  a explicat  ca in cazul celor care au primit cele doua doze de la Pfizer sau Moderna, vor face acelasi tip de ser. Persoanele care au insa o schema completa cu vaccinul AstraZeneca, ar putea primi o doză dintr-un vaccin ARN Messager.

Administrarea celei de a treia doze va incepe cu aceleasi categorii, de la inceputul campaniei, si anume, personalul medical, persoanele din centrele sociale, si varstnicii, de peste 65 de ani. În acest moment, România ocupă penultimul loc în Europa în ceea ce privește imunizarea. Asta după ce, la început, acum opt luni, eram printre primii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 86 = 87