REMEDII CARE GRĂBESC VINDECAREA AFTELOR

0
573

Mici umflături albe care se transformă în ulceraţii şi dor, aftele pot apărea pe limbă, buze, gingii sau în interiorul obrajilor. Disconfortul dat de ele poate fi atenuat cu diverse remedii. Deşi nu constituie o problemă gravă de sănătate, aftele pot fi extrem de neplăcute, pentru că provoacă dureri intense în timpul unor activităţi, precum vorbitul, băutul, mâncatul, sărutatul. În caz că nu ştiai, aceste mici ulceraţii superficiale afectează mai mult femeile decât bărbaţii. Aftele apar de obicei brusc şi trec într-o săptămână, dar vindecarea poate dura până la 3 săptămâni.

De apariţia aftelor se pot face vinovate iritaţiile cauzate, de exemplu de plombe dentare aspre, dinţi sparţi, ciobiţi ori care au smalţul zimţat. Purtarea unei proteze necorespunzătoare poate să declanşeze apariţia aftelor, dar şi un aparat dentar montat incorect. În alte situaţii, aceste umflături albe şi dureroase pot apărea în urma unui consum de alimente acide, picante sau sărate – roşii, citrice, ardei iute, scorţişoară, nuci, chipsuri. Şi stresul poate provoca apariţia aftelor, deoarece determină sistemul imunitar să reacţioneze exagerat la bacteriile prezente în mod normal în cavitatea bucală.

Salvia şi busuiocul, de ajutor

Ca terapie adjuvantă, infuziile din plante care conţin uleiuri esenţiale cu spectru larg antibacterian şi taninuri pot aduce beneficii în combaterea aftelor. De ajutor este infuzia de salvie, din care se face infuzie (2 linguriţe de plantă uscată la 100 ml de apă). Efectul acestui leac creşte dacă se adaugă, în părţi egale, pulbere de cerenţel. Cu acest amestec se poate face gargară sau se poate clăti gura, repetat. Şi busuiocul poate fi un aliat în lupta cu aftele. Cu infuzie din 2 linguri de plantă uscată la 100 ml apă, se clăteşte gura de cel puţin 5 ori pe zi, în reprize a câte 5 minute. Preparată exact la fel, infuzia de sulfină este şi ea de ajutor când vine vorba despre afte.

Cu infuzia de muşeţel, preparată din 2 linguriţe de flori la 100 ml de apă, se poate face gargară, sau se poate clăti gura minimum 5 minute. Disconfortul se va reduce, iar ulceraţiile pot dispărea într-un timp mai scurt.

 Se pot face şi badijonări

În cartea „Fitoterapie tradiţională şi modernă“, Ovidiu Bojor recomandă badijonări cu soluţii de bicarbonat sau permanganat de potasiu, cu albastru de metilen, glicerină cu rezorcină. Se practică şi cauterizări cu nitrat de argint în unele afte rebele la tratament.

Ai grijă şi ce mănânci

Mănâncă mai multe salate cu ceapă crudă. Ceapă are în compoziţie sulf şi proprietăţi de vindecare. Include în meniu iaurt şi alte produse fermentate, cum sunt chefirul, brânza de casă şi zerul. Evită zahărul, citricele şi alimentele procesate şi rafinate. Redu consumul de proteine animale, peşte, carne, pentru că acestea cresc aciditatea corpului şi încetinesc vindecarea.

 Fortifică-ţi organismul

Dacă aftele nu trec uşor sau recidivează des, s-ar putea să fie nevoie de administrarea unor suplimente cu multivitamine şi minerale. Vitamina C stimulează imunitatea şi ajută la vindecarea membranei mucoase din cavitatea bucală. Optează pentru formule cu flavonoide în compoziţie, pentru că aceşti compuşi naturali măresc efectul pozitiv al vitaminei C. Persoanele care suferă des din pricina aftelor pot avea deficienţe de vitamine B. Echinacea fortifică sistemul imunitar, iar în doze mici (200 mg dimineaţa, 3 săptămâni pe lună), poate stopa apariţia aftelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here