ȘOFERII POT CERE AMÂNAREA PERIOADEI DE SUSPENDARE A PERMISULUI

0
518

Soferii cărora le-a fost suspendat permisul de conducere, timp de 90 de zile, din cauza depășirii vitezei maxime admise cu mai mult de 50 km/h vor putea solicita, o dată pe an, la cerere, amânarea aplicării acestei sancțiuni, conform unei propuneri legislative înregistrate recent la Senat. Potrivit documentului se are în vedere completarea unei ordonante din 2002, în sensul că șoferii care vor fi sancționați cu suspendarea permisului de conducere pentru 3 luni, pe fondul depășirii vitezei cu mai mult de 50 km/h peste limita maximă admisă, vor avea posibilitatea să își aleagă o altă perioadă în care li se va aplica efectiv sancțiunea pentru fapta constatată de polițistul rutier.

Amânarea se va putea solicita cel mult o dată pe an, printr-o cerere motivată, adresată organelor de poliție competente. Cei care au fost surprinși la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor vor fi singurii care nu vor putea beneficia de această nouă prevedere. Inițiativa legislativă vine în sprijinul șoferilor profesioniști, care ar putea stabili astfel cu angajatorul perioada concediului de odihnă, în funcție de intervalul solicitat prin cererea depusă la poliție pentru aplicarea sancțiunii, astfel încât să nu își piardă locul de muncă.
De asemenea, se menționează că propunerea vine și în întâmpinarea tuturor șoferilor care, în anumite situații, cum ar fi o inmormantare, nuntă sau un botez,  ar avea nevoie să facă mai multe drumuri decât de obicei și care nu își pot permite să își piardă permisul de conducere.

Conform legislației actuale, pentru abaterea prevăzută de această propunere legislativă, la suspendarea permisului se eliberează o dovadă înlocuitoare a acestuia, cu sau fără drept de circulație pentru 15 zile, în funcție de situație. De asemenea, în acest interval de 15 zile, în care este valabilă dovada eliberată de agentul constatator, șoferii pot alege să conteste procesul-verbal de contravenție în instanță, pe raza localității căreia s-a produs fapta.
Pentru a intra in vigoare, propunerea legislativă trebuie să fie adoptata  de ambele Camere ale Parlamentului, apoi preşedintele statului trebuie să promulge legea, iar proiectul să fie publicat în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here