Iată care sunt câteva dintre plantele medicinale care apar primăvara și sunt bune pentru afecțiunile de sezon:
Urzica
Oricine ar trebui să o consume pentru că are acțiune diuretic-depurativă. După atâtea luni de iarnă, este nevoie de o detoxifiere a organismului și de o trecere la o alimentație cu mai multe vegetale, mai puțină carne, grăsimi și zahăr. Pe lângă acțiunea diuretică, urzica are efecte antiinflamatoare, sedative, expectorante și antidiareice.
Ciuboțica-cucului
Este de ajutor în tratamentul bronşitei, pneumoniei, gutei şi al reumatismului. Pentru aceste probleme se beau două-trei căni de infuzie din flori de ciuboțica-cucului zilnic. În răceli, se face o infuzie mai concentrată: o linguriță de flori uscate la o cană cu apă se infuzează timp de 10 minute. Se beau una-două căni pe zi. Frunzele conțin o cantitate foarte mare de vitamina C și pot fi consumate, ca atare, în salate. Infuzia simplă are un efect bun în cazul tulburărilor nervoase şi atacurilor de panică. Reglează ritmul cardiac. Te ajută să lupţi cu migrena, fluidifică secreţiile bronhice și calmează tusea uscată.
Podbalul
Este prima plantă care apare după ce se topeşte zăpada, odată cu sau chiar înainte de ghiocei. Creşte în soluri nisipoase şi este de mare ajutor în boli ale sistemului respirator (bronşită, astm bronşic, pneumonii, răguşeală), flebite, dureri de urechi. Pentru a prepara ceai de podbal, se face o infuzie dintr-o lingură de plantă la 200 ml de apă. Se beau două-trei căni pe zi. Pentru a ajuta la expectoraţie, se ia la două-trei ore câte o lingură de ceai. Frunzele de podbal proaspete pot fi folosite în salată şi au efect vitaminizant şi detoxifiant asupra organismului.