SCENARII DE EVOLUȚIE A PANDEMIEI

0
420

Ultima săptămâna a înregistrat o creștere a contaminărilor cu coronavirus în România, potrivit unei analize a Institutului Național de Sănătate Publică. Ratele de incidență a îmbolnăvirilor au crescut mai cu seamă în rândul persoanelor tinere, dar avansul nu poate fi pus momentan pe seama răspândirii variantei britanice a SARS-CoV-2. INSP a creionat trei scenarii de evoluţie a pandemiei. Toate anunţă o creştere constantă a infectărilor în România. În cel mai grav dintre scenarii, pe final de martie, s-ar putea ajunge la o medie de aproape 9.000 de cazuri pe zi.  Unii epidemiologi atrag atenția că trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rau și asta pentru că, periodic vor apărea noi variante de coronavirus, mai ales în țările sărace, care vor trebui sprijinite de cele bogate.

Institutul Național de Sănătate Publică mai arată că trendul este ascendent și în ceea ce privește media de noi cazuri pe zi. Există și o creștere a ratei de incidență la nivel național în zonele urbane, iar la finalul lunii martie ne putem aștepta la peste 4.000 de cazuri de coronavirus pe zi. În ultima săptămână, rata de incidență săptămânală a crescut mai accelerat în grupa de vârstă 0-19 ani, dar și în grupa de vârsta 20-39 de ani. În același timp, se înregistrează scăderea incidenței de grupele de vârstă de peste 40 de ani. Sunt 18 județe unde creșterea a fost accentuată, printre care  Sibiu, Argeș, Alba, Sălaj, Dolj, Brăila, Satu Mare, Giurgiu, Caras Severin, Călărași, Ialomița și Municipiul București. Cele mai multe cazuri noi de coronavirus se înregistrează în mediul urban, 70%, ceea ce face ca rata de incidență cumulată să fie de peste 100 cazuri / 100.000 de locuitori în majoritatea județelor din țară și în Capitală.

Cât privește evoluția pandemiei de acum încolo, INSP are trei scenarii, influențate și de redeschiderea școlilor, cel mai probabil fiind cel prin care, la 20 martie, în țara noastră se vor înregistra o medie de 4.600 de cazuri zilnice. O altă ipoteză arată că există posibilitatea ca, la aceeași dată, media de cazuri zilnice să urce la 8.900 de pe zi. Începând de astăzi, se modifică și  modul de calcul pentru indicatorul privind cazurile de Covid. Focarele de coronavirus din centre sociale, spitale sau comunități închise vor fi, de acum înainte, incluse în cifrele zilnice. Reprezentanți ai Ministerului Sănătății au  declarat că nu se așteaptă ca schimbarea să ducă, brusc, la intrarea multor localități în scenarii mai stricte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here