DESPĂGUBIRI MAI RAPIDE, POLIȚE R.C.A. MAI SCUMPE

0
919

Schimbare radicală în asigurările auto. Şoferii păgubiţi într-un accident de circulaţie vor putea deconta dauna de la propriul asigurător cu care au încheiat o poliţă RCA, și nu de la compania şoferului vinovat. Propunerea vine din partea Autorității de Supraveghere Financiară, care doreste să schimbe legea pentru ca decontarea directă să devină obligatorie. Măsura ar putea reduce astfel timpul în care şoferii sunt despăgubiţi, întârzierile fiind una din cele mai mari probleme ale pieţei, în prezent. Autorităţile mizează  și pe faptul că măsura i-ar putea face pe şoferi să fie mai responsabili la alegerea companiei cu care încheie asigurarea auto. În prezent, în cazul unui accident, reparaţia maşinii este achitată de asigurătorul şoferului vinovat.

Tocmai din acest motiv majoritatea şoferilor din România încheie cea mai ieftină poliţă RCA. Cel mai adesea astfel de poliţe se dovedesc neacoperitoare la plata daunelor suferite în urma accidentelor rutiere. Brokerii avertizează însă că măsura, deşi va debloca plata despăgubirilor, va creşte preţul poliţelor RCA cu minimum 10%. Astfel, la un preţ mediu de  400 lei pentru o poliţă RCA, obligativitatea decontării directe va aduce un plus la preţ mai mare de 40 lei. Majoritatea asigurătorilor susţin decontarea directă a daunelor pe RCA la asigurătorul la care au fost încheiate poliţele, însă susţin că va fi nevoie de un sistem bine pus la punct pentru decontarea daunelor între companii.

Şi reprezentanţii Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România  sunt de părere că decontarea directă a daunelor este o reglementare binevenită. În Parlament se află de o bună perioadă de timp o lege care reglementează decontarea directă, dar încă n-a fost aprobată. În prezent reprezentanții ASF au discutat cu cei de la Guvern să înceapă o avizare şi o aprobare a decontării directe prin Ordonanţă de Urgenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 38 = 41