MANAGERUL GINA CHIVULESCU: ,,TEATRUL „GEORGE CIPRIAN” SĂRBĂTOREȘTE, ALĂTURI DE CENTRUL JUDEȚEAN DE CULTURĂ ȘI ARTĂ, ,,MICA UNIRE – ON-LINE”!

0
652

În 2020, Teatrul „George Ciprian”, mai ales începând cu luna martie, a fost nevoit  să se reinventeze și să se adapteze actualelor condiții impuse de pandemie, venind astfel cu o serie de noutăți pentru publicul buzoian. Mai multe însă despre despre proiectele derulate în 2020, dar și despre evenimentele pregătite pentru Mica Unire, aflăm de la Gina Chivulescu, manager Teatrul „George Ciprian” Buzău, în cadrul următorului interviu.

Reporter: Suntem la început de an și cum era de așteptat tragem linie și vă întreb: cum a fost anul 2020 pentru Teatrul „George Ciprian”?

Gina Chivulescu: Putem spune că anul 2020 a început promițător. Am avut programate și susținute o serie de spectacole, unele dintre ele jucate cu casa închisă! Apoi a venit luna martie, când a fost luată măsura de distanțare fizică și, implicit, sistarea activităților cu publicul. Ca să vă faceți o imagine, vă spun că în anul 2019, Teatrul „George Ciprian” a avut un număr aproximativ 36. 000 de spectatori,  din care aproximativ 35.000 au fost spectatori români, iar alți circa 1000 spectatori străini. Comparativ cu 2019, în anul 2020, până la începutul pandemiei, mai exact la începutului lunii martie 2020, Teatrul „George Ciprian” a avut aproape 3000 de spectatori în sală. Apoi, lucrurile au luat o întorsătură la care a trebuit să ne adaptăm. Din luna mai și până la sfârșitul lunii septembrie, activitatea noastră a fost desfășurată exclusiv în mediul on-line. Deja statistica noastră cuprinde două tipuri de public: spectatorul care vine la teatru și vede spectacole pe scena Teatrul „George Ciprian” și spectatorul virtual, cel care vizionează spectacolele pe paginile noastre de Facebook sau YouTube.

Ca o retrospectivă a anului 2020, menționăm următoarele activități: 7 spectacole on-line cu număr diferit de difuzări, o piesă audio – Orfeu și Euripide, lansare Concurs național de povești și desene „Viața pe internet”, lansare Carte de povești și desene „Viața s-a mutat pe internet”, realizată cu materialele trimise de către elevi în cadrul concursului național „Viața pe internet”, lansarea a două canale noi de comunicare prin aplicația TELEGRAM, lansare proiect european Tele-Encounters Beyond the Human, ateliere ONLINE de dramatizare și teatru– eveniment național, întâlniri ONLINE cu actori și dramaturgi, realizare spectacol lectură – dramatizare „La hanul lui Mânjoală” de I. L. Caragiale cu tinerii participanți la atelierele Drama Zoom, co-organizator Întâlnire plenară IETM, eveniment online Întâlnire cu Moș Crăciun ON-LINE pe parcursul a 3 zile, participare la Festivalul DaFest 2020 de la Pitești cu spectacolul Angajare de Clovn, Generația 200 – joc teatral realizat în limbă engleză și jucat cu public internațional, dar și o variantă în limba română prezentat publicului din România. 

Rep: În actualul context, impus de pandemie, cum s-a desfășurat activitatea on-line?

G.C.: Deși pentru noi a fost un teren destul de nou, considerăm că activitatea noastră on-line a fost un real succes și ne-am adaptat cu brio la aceste condiții impuse. Mai mult decât atât, am reușit să realizăm și 3 premiere chiar dacă încă nu au fost jucate pe scena teatrului „George Ciprian”. Este vorba despre spectacolul aniversar ,,Omul cu Mârțoaga” de George Ciprian, în regia lui Dan Tudor, ,,Conu Leonida” de I. L. Caragiale, în regia lui Radu Gabriel și ,,Despre iubire sau așa ceva”, de Cosmin Tudor Pană, în regia lui Vlad Trifaș. Ultimele două spectacole menționate au avut premiera on-line și vă pot spune că au fost extrem de apreciate de către publicul nostru virtual. Am rămas plăcut surprinși să realizăm că publicul spectator din mediul on-line nu este doar din județul Buzău, ci, cu un procent destul de mare, am reușit, prin această oportunitate ivită, să atragem și spectatori din București, Bacău, sau alte orașe ale țării. Dacă vorbim statistic, despre impactul general al activității Teatrului „George Ciprian” în mediul on-line, vă pot spune că la fiecare dintre cele trei spectacole distribuite și vizionate on-line în luna decembrie, reach-ul acestora a fost între 3.500 și 20. 000. Mai exact, acesta este numărul persoanelor care au văzut cel puțin o dată postarea cu privire la spectacole. În paralel, facem și statistica vizionării spectacolelor online și, cele trei spectacole prezentate doar în luna decembrie, au însumat un număr de aproximativ 900 de vizualizări. Ca statistică generală, impactul evenimentelor on-line în ultimele 30 de zile au atins un număr de aprox. 100.000 de vizualizări.

Rep.: Cum arată anul 2021, pentru Teatrul „George Ciprian”? 

G.C.: Având în vedere impactul postărilor on-line cât și vizibilitatea spectacolelor la nivel național, anul 2021 a început cu difuzarea a trei spectacole, producții ale Teatrului „George Ciprian”. Mai exact, de Ziua Culturii Naționale, publicul a putut urmări gratuit, oricare dintre spectacolele ,,O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, în regia lui Radu Gabriel, ,,Conu Leonida” de I. L. Caragiale, în regia lui Radu Gabriel sau ,,Despre iubire sau așa ceva”, text Cosmin Pană, regie Vlad Trifaș. Căutăm modalități de a menține legătura cu publicul nostru. Pe viitor am luat în considerare o serie de alte activități on-line. În primul rând ne dorim să fim vizibili în continuare la nivel internațional.

Rep.: Ce evenimente are pregătite pentru următoarea perioadă, Teatrul „George Ciprian”?

G.C.: Cel mai recent eveniment pe care dorim să îl aducem în atenția publicului este cel din 24 ianuarie. Chiar dacă situația actuală este una deosebită, dorim să menținem tradiția de a fi împreună pe 24 ianuarie! Astfel, Teatrul „ George Ciprian” sărbătorește, alături de Centrul Județean de Cultură și Artă, ,,MICA UNIRE – ON-LINE”! Evenimentul va începe la ora 10:00, cu o producție a Teatrului ,,George Ciprian”, ,,În numele Unirii”, text Cosmin Teodor Pană, în regia lui Vlad Trifaș.  Din distribuție fac parte Bogdan Farcaș, Cosmin Teodor Pană, Octavian Costin, Ștefan Pavel, Kostas Mincu, Catinca Nistor. În cea de-a doua parte a evenimentului, Orchestra Centrului Județean de Cultură și Artă va susține un moment muzical.  Dirijor Sorin Mandache. Soliști Filofteia Drăghici și Ion Băicuș. Evenimetul va avea loc ON-LINE și va fi transmis pe Facebook și YouTube.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here