Personalul profesionist operativ de intervenţie, fie că vorbim despre medici, asistenți medicali, ambulanțieri sau despre salvatori montani, va putea ieși la pensie la vârsta de 57 de ani, potrivit unei legi care se va aplica de mâine, scrie Avocatnet.ro. Personalul profesionist operativ va beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare, dacă va îndeplini cumulativ următoarele condiţii:
- are vârsta minimă de 57 de ani (în mod normal, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani);
- are un stagiu de cotizare de cel puţin 30 de ani, din care cel puţin 20 de ani de activitate ca personal profesionist operativ.
Personalul profesionist operativ de intervenţie este reprezentat de către angajații serviciilor de ambulanţă și de către cei de la Salvamont și Salvaspeo. Pe de altă parte, dacă starea de sănătate le permite, aceștia vor putea cere să lucreze în continuare. Însă noua lege prevede și alte beneficii pentru aceste persoane.
Documentul mai prevede că, în cazul nefericit în care li se întâmplă ceva, soţul supravieţuitor, copiii minori, precum şi copiii majori până la terminarea studiilor (nu mai mult de 26 de ani) ai acestora beneficiază de pensie de urmaş. Așa cum scrie în noua lege, pensiile de urmaş vor fi actualizate, din oficiu, în fiecare an, odată cu modificarea valorii punctului de pensie.
Nu în ultimul rând, personalul profesionist operativ va beneficia de concediu de odihnă suplimentar de zece zile lucrătoare pe an, plătit de angajator. Acesta se acordă pentru prevenirea îmbolnăvirii profesionale, urmând a fi efectuat, la cerere, într-o staţiune balneoclimaterică şi de tratament pe teritoriul României. Angajatorul va asigura inclusiv transportul acestor salariați.