Chiar dacă ați fost infectați cu SARS COV 2 și ați trecut cu bine de boală, medicii specialiști ne îndeamnă să ne administrăm vaccinul!
Potrivit acestora, anticorpii primiţi prin vaccinare sunt mai puternici şi durează mai mult decât cei cu care rămâneţi după boală, iar împreună sporesc apărarea corpului în cazul unei viitoare expuneri. Producătorii serurilor anti-COVID au constatat că durata medie a imunizării oferite variază între o jumătate de an şi 8 luni. În schimb, după boală, numărul de anticorpi scade mult, după câteva săptămâni, mai ales la cei cu forme uşoare.
În schimb, anticorpii “gata făcuţi” din seringă au rezistat mai mult. În plus, sunt date care arată că riscul să mai faci o formă gravă după vaccin scade considerabil.
Producătorii vaccinului Comirnaty, folosit acum în România, garantează că administrarea la foştii infectaţi este absolut sigură şi nu va provoca, sub nicio formă, o reinfectare. Faptul este confirmat, de altfel, si de Agenţia Europeană a Medicamentului.
Așteptat cu interes de o lume întreagă, vaccinul împotriva noului coronavirus este considerat de mulți dintre români un produs care trebuie perfecţionat. Ei sustin că vor refuza vaccinarea, principala obiecţie fiind legată de faptul că nu se cunosc efectele serului pe termen lung. Specialiştii reamintesc însă că vaccinul este rezultatul unor cercetări de ultimă oră, diferite de cele pentru imunizările deja consacrate.
Autorităţile consideră că, în primele șase luni din 2021, 13 milioane de români ar putea fi imunizați anti Covid. Se vor putea vaccina chiar și cei fără asigurare medicală, pentru că serul este gratuit. Există totuşi interdicții pentru anumite categorii: cei bolnavi de covid, în stare gravă, gravide și chiar lăuze. Programarea pentru vaccinare se poate face si online prin platforma pusa la dispozitie de autoritati si care in acest moment poate fi accesata doar de catre cei din sistemul sanitar.
Intre timp, campania de vaccinare continua in Romania, astfel ca in primele trei zile de vaccinare, aproape 2800 de cadre medicale au fost vaccinate. Potrivit Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, doar șapte persoane au înregistrat reacții adverse, considerate „comune și minore”: două reacții de tip local, cu durere la locul injectării și patru reacții generale, două febrile și două alergice de tip urticarie. Ieri, alte peste 140 de mii de doze de ser anti-covid au ajuns în România, cu trei aeronave care au aterizat pe aeroporturile din București, Timișoara și Cluj.