PSD, CÂȘTIGĂTOR – AUR, MAREA SURPRIZĂ

0
503

La alegerile parlamentare, de ieri, Partidul Social Democrat a obținut cel mai mare scor, urmat de PNL și USR-PLUS. Conform datelor Autorităţii Electorale Permanente, după numărarea a peste 99% din voturi, PSD este pe primul loc, cu 30% din voturi la Senat şi puţin sub 30% la Camera Deputaţilor. Pe locul doi este PNL cu peste 26% dintre voturile exprimate, iar pe locul 3, USR-PLUS cu aproape 16% din voturi.

Marea surpriză o constituie scorul realizat de AUR, o formaţiune politică nou înfiinţată şi aproape necunoscută, puţin promovată de canalele media clasice. AUR a obținut peste 9% din voturile exprimate şi va intra cu siguranţă în Parlament. Marii perdanti sunt PMP și Pro Romania, care nu au atins pragul electoral de 5 la sută, ceea ce înseamnă că nu vor intra în Parlament.

După anunțarea rezultatelor finale, încep negocierile și jocurile politice, pentru a se forma o majoritate în noul legislativ. În ceea ce privește prezența la vot la scrutinul de ieri, aceasta  a fost cea mai scăzută din ultimii 30 de ani.  Până la închiderea secțiilor de vot, peste 5,7 milioane de români au ales să treacă pe la urne, asta însemnând numai 31,84 la sută dintre alegătorii cu drept de vot.

În mediul urban au fost cu 458.265 de voturi mai multe decât în mediul rural. Județul Mehedinți conduce în topul prezenței la vot, cu peste 40 la suta ,  urmat de Olt  si Teleorman, fiecare cu putin peste 37%. Județul cu cea mai scăzută prezență la urne este Vaslui, 23,14%, urmat de Ialomița, Iași și Tulcea, cu procente cuprinse între 25 și 27 la sută.  Judetul Buzau s-a situat și de această dată peste media pe țară, cu 33,06 la sută prezența la vot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

83 + = 93