Pentru a ne trata de neplăcerile provocate de sezonul rece putem apela la farmacia naturistă. Multe dintre leacurile din natură sunt utile în ameliorarea afecțiunilor respiratorii, pentru că au proprietăți expectorante, relaxând musculatura tractului respirator. Iată câteva plante ajutătoare în afecțiunile sezonului rece:
Cimbrul, leac în bronșită
Leacurile din plante pot fi administrate ca să ușureze simptomele bolii (tuse productivă din piept, febră, respirație rapidă etc.) și pentru a întări sistemul imunitar. Cimbrul de cultură, sub formă de tinctură, este un bun antiseptic, pentru că are proprietatea de a calma tusea şi de a stimula expectoraţia, datorită compușilor care se regăsesc în uleiul volatil.
Uleiul esențial de eucalipt
Un remediu util în bronșită, uleiul esențial de eucalipt se poate folosi în masarea pieptului, cu una-două picături de ulei. Este important ca uleiul să fie amestecat cu ulei vegetal înainte de a fi aplicat pe piele.
Lumânărica și turița-mare, remedii în laringită
Infuzia de lumânărică este utilă în caz de laringită. Se infuzează 1,5 -2 grame de flori uscate de lumânărică într-o cană de apă clocotită, timp de 15 minute, apoi se filtrează și se consumă trei căni de ceai de lumânărică pe zi, până la dispariția simptomelor. Răgușeala trece mai repede dacă se face o gargară de turița-mare, astfel: se infuzează o linguriță de plantă uscată în 250 ml de apă fierbinte. După cinci minute, ceaiul se strecoară, iar după ce s-a răcit, se folosește ca gargară.