Începând cu data de 1 septembrie 2020 sunt permise activitățile de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice în interiorul și exteriorul unităților de alimentație publică. Cel puțin asta scrie în proiectul de ordin ce trebuie aprobat de Ministerul Sănătății, Ministerul Economiei și Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor și publicat în Monitorul Oficial pentru a putea produce efecte. Mai exact, scrie avocatnet.ro, localurile vor trebui să ia anumite măsuri înainte de reluarea activității în spațiile interioare. Printre altele:
- să revizuiască planurile și procedurile de igienizare și dezinfecție și să implementeze bune practici de igienă;
- să cumpere produse pentru dezinfectarea mâinilor, a spațiilor și ustensilelor;
- să reinstruiască salariații cu privire la regulile de igienă, inclusiv despre măsurile suplimentare necesare în contextul epidemiei de coronavirus;
- să facă un triaj al salariaților la intrarea în local, pentru a identifica persoanele suspecte de infectare cu coronavirus;
- să facă un plan de prevenire a îmbolnăvirii cu coronavirus și să desemneze o persoană care să-l implementeze;
- să monitorizeze constant starea de sănătate a salariaților;
- să întocmească (dacă nu au deja) un registru cu rezervările clienților (pentru localurile din hoteluri nu va fi necesar); în acesta se vor trece datele unei singure persoane de la fiecare masă ocupată, accesul fiind permis cu rezervare anterioară sau cu înscriere în registru la sosirea la localuri.
După reluarea activității în interiorul restaurantelor, barurilor și cafenelelor, companiile vor trebui să:
- respecte planurile de prevenire a răspândirii coronavirusului între salariați și în relația cu clienții;
- dezinfecteze frecvent nu doar zonele în care se păstrează sau gătesc mâncarea, ci și spațiile de servire (după fiecare folosire de către clienți) și toaletele;
- nu permită accesul persoanelor suspecte de infectare cu coronavirus, în baza triajului epidemiologic;
- anunțe direcția teritorială de sănătate publică despre salariații infectați și să igienizeze întregul local;
- asigure la intrare și în toalete dezinfectanți pentru mâini;
- oblige clienții să poarte mască facială când se deplasează în zonele comune ale localurilor (de exemplu, pe holuri sau la toalete);
- interzică dansurile;
- încurajeze plata cu cardul bancar;
- permită accesul clienților numai la o capacitate de 50% (pe principiul „o masă ocupată, una liberă”);
- oblige salariații să-și dezinfecteze mâinile în prealabil și să poarte mască atunci când servesc mâncarea și băuturile;
- să aerisească des încăperile prin deschiderea ferestrelor și a ușilor.
Odată cu permiterea reluării activității comerciale în spațiile interioare ale restaurantelor, barurilor și cafenelelor, autoritățile vor face constant verificări pentru a vedea cum se conformează companiile la regulile incluse în proiectul de ordin. Măsura va fi posibilă în județele unde incidența cumulată a cazurilor de coronavirus depistate în ultimele 14 zile e mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori. Dacă incidența depășește acest prag, se va putea suspenda activitatea localurilor.