5 MODURI PRIN CARE POȚI EVITA SEDENTARISMUL

0
519

Auzim adesea că petrecem mult prea mult timp stând pe scaun, iar asta poate avea tot felul de efecte negative asupra sănătății noastre. În medie, adultul român petrece cam 12-13 ore din zi stând pe scaun. Fie că e vorba de serviciu, statul în autobuz sau la masă, sau pur și simplu uitatul la televizor, petrecem mai mult timp stând jos decât dormind. 

 Ce înseamnă asta pentru sănătatea ta?

Lista de pericole ale sedentarismului e foarte lungă, însă printre cele mai cunoscute și cele mai grave, se numără:

  • obezitatea – stând jos, organismul nu reușește să proceseze cum trebuie mâncarea, lucru care duce la o depunere mai mare de grăsimi în corp;
  • varice –când stai pe scaun, circulația este obturată, astfel că sângele rămâne blocat în zona picioarelor, ducând în timp la varice, picioare umflate și alte probleme de genul acesta;
  • probleme musculare –atunci când stăm pe scaun prea mult, mușchii din picioare și șold, precum și cei fesieri, se anchilozează treptat, devenind din ce în ce mai slabi;
  • cancer – da, o viață sedentară poate favoriza chiar și anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel ovarian sau de colon.

Ce poți face? 

Din fericire, există mai multe metode de a evita un stil de viață sedentar, iar tu le poți implementa chiar acum, după caz, în propria existență.

  1. Nu sări peste treburile casei.

Sigur, după o zi lungă la muncă, ultimul lucru de care vrei să te ocupi e datul cu aspiratorul sau spălatul vaselor. De prea multe ori, ajungem acasă și ne trântim pe scaun să mâncăm, iar apoi ne mutăm discret pe canapea să vedem un film. Mai mult stat jos, cu alte cuvinte. Când ajungi acasă, încearcă să te ocupi măcar de o treaba casnică – întinde rufe, dă cu mopul, sau fă orice altceva nu implică statul jos.

  1. Ridică-te de pe scaun!

Nimic mai simplu, nu? Adevărul e că una din cele mai eficiente metode pentru a combate sedentarismul este să faci pauze periodice în care te ridici de pe scaun și dai o tură în jurul biroului, ieși afară să iei puțin aer sau măcar te duci să-ți mai iei o cafea. Aceste pauze  exersează mușchii și încurajează o postură corectă.

  1. Schimbă-ți biroul.

Poate că nu ai timp să faci pauză din oră în oră pentru a-ți întinde picioarele, dar ăsta nu e un motiv să-ți neglijezi sănătatea. Dacă vrei să te menajezi, dar să nu pierzi minute prețioase la muncă, ia în considerare achiziționarea unui birou standing desk. Astfel, te poți bucura de o circulație sănătoasă și o productivitate sporită.

  1. Fă sport în mod regulat.

Experții recomandă 30-60 de minute de exercițiu fizic în fiecare zi pentru a combate efectele negative ale unei vieți sedentare. Fie că e vorba de câteva întinderi înainte de a pleca la muncă, fie că mergi la alergat seara, străduiește-te să incluzi cât mai mult sport în viața ta, pentru a-ți exersa și întării mușchii. Dacă niciuna din variante nu te tentează, măcar fă o plimbare lungă în fiecare zi. În loc să iei autobuzul sau mașina spre casă, vino pe jos.

  1. Alege scările în locul liftului!

Adevărul e că e mult mai comod să urci și sa cobori cu liftul, dar astfel ratezi o oportunitate excelentă de a-ți întinde puțin musculatura. Ori de câte ori se poate, alege scările și nu liftul – îți vei mulțumi pentru această decizie în viitor! Statul pe scaun are și el farmecul său, însă nu destul cât să-l lași să-ți compromită sănătatea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here