Începând din 13 octombrie 2020, legislația privind vânzarea ori cumpărarea terenurilor agricole din extravilan va suferi mai multe modificări. Mai exact, apar noi restricții, impozite și sancțiuni. Noua legislație conține, de asemenea, și procedura de vânzare ori cumpărare a terenurilor, stabilind pașii ce trebuie urmați pentru a face o astfel de tranzacție și cum se vor putea departaja cei ce doresc să cumpere același teren. Procedura stabilește că cel ce intenționează să vândă un astfel de teren trebuie să înregistreze, “la primăria din raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenul, o cerere prin care solicită afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan, în vederea aducerii acesteia la cunoştinţa preemptorilor”, adică a celor ce au drept de întâietate la cumpărare, scrie avocatnet.ro.
Din toamnă, primăriile vor avea obligația să afișeze timp de 45 de zile lucrătoare oferta de vânzare la sediu și, după caz, pe pagina de internet, în condițiile în care, în prezent, primăriile sunt obligate să afișeze o astfel de ofertă timp de doar 30 de zile. Apoi, în cel mult zece zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, primăria are obligația să anunțe titularii dreptului de preempțiune, la domiciliul, reședința sau, după caz, sediul acestora, despre înregistrarea ofertei de vânzare. Dacă aceștia nu vor putea fi contactați, notificarea se va face prin afișarea la sediul primăriei sau pe site-ul primăriei.
În ceea ce-i privește pe cei ce au drept de întâietate la cumpărarea unui teren agricol, aceștia trebuie ca, “în termenul de 45 de zile lucrătoare, să își manifeste în scris intenția de cumpărare, să comunice acceptarea ofertei vânzătorului și să o înregistreze la sediul primăriei unde aceasta a fost afișată”. În mod evident, o astfel de cerere va fi însoțită și de documente din care să rezulte dreptul de preempțiune. Din octombrie, pentru nerespectarea dreptului de preempțiune la vânzarea de terenuri agricole se vor putea aplica amenzi de până la 200.000 de lei, adică de două mai mari decât cele actuale.