DR. RĂZVAN DEDU, DIRECTORUL MEDICAL AL SPITALULUI JUDEȚEAN BUZĂU: ,,MEDICINA ESTE UN VIS DIN COPILĂRIE, IAR CHIRURGIA, UN VIS DIN ADOLESCENȚĂ”

0
2942

­Este buzoian ,,până în adâncul sufletului”, are aproape 39 de ani, a absolvit Colegiul „Mihai Eminescu” Buzău, Facultatea de Medicină „Ovidius” din Constanța, iar acum, este directorul medical al Spitalului Județean Buzău. Vorbim despre dr. Răzvan Dedu, medic primar în specialitatea Chirugie generală și are competență în Chirurgie laparoscopică. Despre provocările la care trebuie să facă față acum, când ne aflăm într-o perioadă deloc ușoară, despre visul său de a urma Facultatea de Medicină, dar și despre calitățile umane pe care trebuie să le aibă medicul, aflăm de la dr. Răzvan Dedu în cadrul următorului interviu oferit exclusiv ziarului Scurt pe 2:

Reporter: Dl dr. Răzvan Dedu sunteți, deocamdată cu delegație, noul director medical al Spitalului Județean Buzău. Veți reprezenta practic un liant între echipa managerială a unității medicale și corpul medical. Ce a reprezentat pentru dumneavoastră această numire?

Dr. Răzvan Dedu: O onoare și o mare responsabilitate în acelasi timp. Am mai declarat că aceasta este marea mea dorință, de a fi liant între corpul medical și echipa managerială, dar cred că e nevoie să fiu un liant și al echipei medicale, colaborarea noastră a specialiștilor fiind unul dintre factorii determinanți în obținerea unor rezultate pozitive la patul bolnavului.

Rep.: Care sunt provocările la care trebuie să faceți față acum, când ne aflăm într-o perioadă deloc ușoară?

R. D.: Este adevărat că nu este o perioadă ușoară, dar cred că și predecesorii mei au avut de trecut diferite obstacole. În primul rând trebuie să depășim acest moment extrem de dificil, în care numărul mare de pacienți infectați cu SARS-cov 2 reprezintă o presiune suplimentară pe spitalul nostru. În faza imediat următoare trebuie să acordăm atenție pacienților cu boli cronice acutizate, pacienți care, din păcate, nu au beneficiat de un acces la fel de facil că în anii trecuți, la medicii lor curanți și nu în ultimul rând să ne îndreptăm atenția spre ciclul II de acreditare al SJU Buzău.

Rep.: Bănuiesc că v-ați făcut unele proiecte de viitor, în calitate de director medical? Care ar fi acela care vă preocupă cel mai mult? Ne puteți povesti puțin despre el?

R. D.: Nu pot spune că proiectele sunt doar ale mele, ca director medical. Am venit să fac parte dintr-o echipă managerială și acest lucru trebuie să se întâmple. Proiectele noastre numeroase, unele deja începute, altele sunt la debut, dar cum am declarat și anterior o să-mi îndrept atența pe formarea unei echipe medicale competitive. Lipsa de medici pe anumite secții este poate cea mai gravă dintre probleme și atragerea de noi specialiști trebuie să devină prioritate absolută. Cu un corp medical din care lipsesc piese importante nu poți face performanță, munca în exces pe secțiile deficitare afectează sănătatea colegilor, iar în final pacientul nu primește ceea ce merită, dreptul la sănătate.

Rep.: V-ați completat studiile cu Masterul în Ştiinţe Chirurgicale, iar acum sunteți medic primar Chirurgie Generală, cu competenţă în Chirurgie laparoscopică. Ce v-a determinat să alegeți acest domeniu?  

R. D.: Medicina este un vis din copilărie, iar chirurgia, un vis din adolescență-toate devenite acum realitate. Undeva prin clasa a-VII-a am decis în gândul meu că trebuie să devin medic, iar în clasa a-IX-a am decis că voi urma calea chirurgiei. Acest lucru nu a fost întâmplător, atunci am luat primul contact cu ceea ce înseamnă chirurgia, bunicul meu având nevoie la acel moment de o intervenție chirurgicală, paradoxal fiind pacientul unuia dintre medicii care ulterior m-au format pe mine ca și chirurg, dna. dr. Popescu Rădița.

Rep.: Dr. Marius Anastasiu, șeful Secției Chirurgie a menționat că sunteți foarte exigent în ceea ce privește activitatea și conduita profesională. Totodată, v-a considerat una dintre speranțele chirugiei viitorului. Ce anume ați schimba în medicina românească?

R. D.: Mă bucură această caracterizare făcută de dl dr Anastasiu și îi mulțumesc nu numai pentru acest lucru, dar și pentru faptul că a avut încredere în mine și m-a sprijinit în decursul timpului. Sunt multe de schimbat în medicina românească și nu cred că avem mult spațiu în acest interviu să detaliem. Aș dori să mă opresc doar asupra unei probleme pe care eu o consider punctul nevralgic al sistemului sanitar românesc- secția UPU. Această interfață dintre pacient și spital, în opinia mea, nu funcționează. Adresabilitate excesivă și eronată, infrastructura neadaptată, personal insuficient și epuizat (mai ales în aceste zile), consulturi nenumărate, cu timpi de așteptare exagerat de lungi, consumuri….. Din punctul meu de vedere, factorii decidenți ar trebui să acorde sistemului de urgențe alte valente.

Rep.: Sunteți absolvent al Colegiului Naţional ,,Mihai Eminescu” Buzău, promoţia 2000 şi absolvent al Facultăţii de Medicină din cadrul Universitatii „Ovidius” Constanța. Care sunt motivele ce v-au făcut să reveniți în orașul natal? 

R. D.: Sunt buzoian până în adâncul sufletului. Întregul meu arbore genealogic pe 4-5 generații în urmă este legat de aceste locuri. Am fost ofertat la începutul rezidențiatului cu un post în Franța, însă am considerat că ar trebui să mai aștept și să capăt experiență mai mare pentru a face acest pas. Ulterior, am descoperit că împlinit mă simt tot acasă și nu am mai plecat.

Rep.: Privind retrospectiv la cariera dumneavoastră profesională și la ceea ce vă propuneați la începutul ei, care sunt lucrurile pe care le-ați realizat și ce vă doriți mai departe?

R. D.: Poate aș fi putut să îmbunătățesc anumite aspecte în parcursul meu profesional, dar cu toate acestea sunt mulțumit. Lucrez în cadrul unei echipe chirurgicale, formată în opinia mea, doar de profesioniști, medici cu experiență diferită de la care am avut de învățat și care îmi oferă încredere și comfort intraoperator. Nu vorbesc despre mine, ci despre echipă, deoarece chirurgia se face doar în echipă, iar planurile noastre nu pot fi legate decât de creșterea paletei de intervenții chirurgicale, în special cele executate laparoscopic sau minininvaziv, intervenții ce aduc satisfacții majore cu minimă suferință a pacientului.

Rep.: Am vorbit despre dumneavoastră ca medic. Aș dori să aflu mai multe și despre omul din spatele acestei profesii. Așadar, cine este Răzvan Dedu?

R. D.: Simplu, Răzvan Dedu. Îmi este greu să vorbesc despre mine, dar am câteva motive de mândrie – o familie minunată, de care încerc să mă bucur cât pot de mult în limita timpului și un grup de prieteni care mă ajută de multe ori să-mi eliberez mintea de problemele de la spital.

Rep.: În acestă profesie este nevoie, pe lângă cunoștințe solide și abilități profesionale, de multă omenie, de empatie față de pacient, nu este așa ? 

R. D.: Foarte adevărat. Și eu consider că aceste calități pot transforma un medic bun, într-unul foarte bun. Legătura medic-pacient este esențială și paradoxal acest element este cel mai greu ,,încercat” în ultima vreme, empatia medicului fiind legată invariabil de încrederea, speranța și răbdarea pacientului.

După ce a absolvit în 2006 Facultatea de Medicină „Ovidius” din Constanța, a urmat apoi rezidențiatul, unde a obținut gradul de „specialist chirurgie generală” în 2014. De atunci, dr. Răzvan Dedu profesează ca medic titular în Spitalul Județean de Urgență Buzău, unde s-a perfecționat sub îndrumarea dr. Marius Anastasiu. În 2007 a absolvit masteratul în Științe chirurgicale, iar anul acesta a trecut examenul de primariat. Este membru în Societatea Română de Chirurgie, în Asociația Română de Chirurgie Laparoscopică și alte tehnici intervenționale (ARCE), IASG – International Association of Surgeons and Gastroenterologists, iar din anul 2012, până în prezent, deţine funcţia de trezorier în cadrul Societăţii Române de Chirurgie de Urgentă și Traumatologie – Societatea Hernia Training Center.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here