CARE SUNT CRITERIILE DE CARANTINARE A UNEI LOCALITĂȚI?

0
216
Sursa foto: Arhivă

Ministerul Sănătății a publicat Ordinul care stabilește criteriile pentru carantinarea unei localități din cauza epidemiei de coronavirus, printre criterii numărându-se: 14 zile cu trend crescător al epidemiei, peste 3 cazuri la mia de locuitori, personal sanitar insuficient, gradul de ocupare al paturilor în secțiile COVID de peste 90%, nerespectarea de către populație a izolării la domiciliu.

Potrivit ordinului, se recomandă carantina zonală atunci când, în baza evaluării, se constată că riscul răspândirii infecției în comunitate nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate depășește pragul stabilit de Institutul Național pentru Sănătate Publică. Astfel, criteriile pentru declanșarea analizei în vederea propunerii de instituire a carantinei zonale sunt:

  • trend crescător pentru 14 zile;
  • rata de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri/1000 de locuitori);
  • ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare);
  • ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului;
  • personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate.

Dacă personalul sanitar este insuficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), sau dotarea cu echipamente personale de protecție este insuficiente, se poate lua măsura carantinării. Tot în privința spitalelor, se va lua în calcul gradul de ocupare al paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI >90%, cu pacienți din zona respectivă.

Un alt criteriu principal este ca populația din zona afectată să nu fie compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu. Ordinul prevede și o serie de criterii adiționale pentru luarea deciziei de carantinare zonală:

  • existența unui/unor medici de familie pe raza localității care să fie responsabilizat(i) cu contactarea și monitorizarea din punct de vedere medical a contacților izolați la domiciliu și acordarea asistenței medicale a populației din zona respectivă;
  • existența unei unități comerciale pentru asigurarea nevoilor esențiale;
  • existența unei farmacii pentru asigurarea medicamentelor necesare pentru tratamentul uzual al populației;
  • dacă localitatea este traversată de un drum județean/național;
  • dacă la nivelul localității sunt suficiente resurse umane din cadrul poliției locale sau pot fi mobilizate alte resurse umane pentru asigurarea monitorizării zilnice a respectării regimului de izolare la domiciliu.

În cazul localităților mai mari (orașe, municipii) evaluarea spitalului care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați COVID-19, din punct de vedere al gradului de ocupare, a situației stocurilor de echipamente, a numărului de personal medical. INSP evaluează propunerea DSP și, în cazul avizării favorabile, o transmite Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență. Propunerea de ridicare a carantinei zonale se va face pe baza analizei DSP, la 14 zile de la instituirea măsurii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here