Pandemia care a venit ,,la pachet” cu două luni de stare de urgență și încă o lună de stare de alertă a schimbat complet viața noastră a tuturor. Desigur că printre cei mai afectați au fost părinții care, ca urmare a închiderii școlilor și grădinițelor, au fost nevoiți să apeleze la munca de acasă, pentru a se îngriji și de copiii lor. Cum s-a pregătit să își întimpine copiii grădinița ,,Gărgărița” aflăm de la managerul unității, Oana Mocanu.
Reporter: Iată că după trei luni de măsuri speciale si restrictii cauzate de pandemie, grădinițele se redeschid, spre bucuria părinților, dar și a copiilor. Cum a fost această perioada pentru conducerea grădinițelor?
Oana Mocanu: Ca pentru toate domeniile afectate, a fost o perioadă foarte dificilă: după starea de șoc (fiind prima întrerupere fortuită a activității grădiniței, care funcționează de 10 ani), ne-am mobilizat și am căutat și găsit soluți. Am început activitatea on-line, pe care am completat-o livrând săptămânal fiecărui copil un Kit de lucru pentru acasă, ce a inclus resursele și materialele necesare desfășurării unor activități educative de acasă, atent proiectate și adaptate fiecărui nivel de vârstă, de la cea antepreșcolară până la vârsta preșcolară mare. Am ținut legătura cu părinții și cu copiii, făcaându-le surprize și ne-am adaptat treptat la noi forme de comunicare și la noi conduite. Ne-am bucurat de receptivitate din partea clienților noștri, ceea ce ne-a motivat și ne-a făcut într-adevăr să credem că „Totul va fi bine!”.
Rep.: Au fost anunțate măsurile de siguranță impuse de istituțiile de stat, ce ar mai trebuie să cunoască părinții astfel încât să fie cât mai liniștiți?
O.M.: Grădinița noastră s-a documentat și a avut în vedere nu doar Recomandările făcute de Centrul Național de Evaluare și promovare a stării de sănătate, concretizate în Ordinul de ministru nr. 1076 din 12 iunie 2020, ci și recomandări internaționale regăsite în Ghidul elaborat de Unicef pentru redeschiderea unităților preșcolare post COVID. Astfel, îi asigurăm pe părinți că respectăm întocmai măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu COVID-19, însă o vom face punând accent pe menținerea unor practici prietenoase pentru copii și adecvate dezvoltării. Menținerea copiilor la distanță sigură nu ar trebui să împiedice implicarea socială, învățarea practică și jocul care promovează toate domeniile de dezvoltare. Copiii mici nu s-au schimbat, deși multe aspecte ale lumii noastre s-au schimbat. Încercăm să dezvoltăm planuri clare pentru asigurarea jocului și a activităților instructive orientate asupra copilului, în contextul distanțării fizice.
Rep.: Ce investitii ați făcut pentru redeschiderea în condiții de siguranță maximă pentru copii?
O.M.: Multe dintre aspectele recomandate erau deja implementate în unitatea noastră. Pentru a pregăti redeschiderea, a fost efectuată o curatățenie generală, realizându-se inclusiv izolarea și renovarea completă a spatiilor; parcursul până la intrarea în unitate a fost delimitat și semnalizat, respectând normele de distanțare fizică; la intrarea în grădiniță și la intrarea în cele două corpuri ale clădirii sunt asigurate covorașe îmbibate cu soluții dezinfectante avizate de Ministerul Sănătății; holul de intrare, singurul în care părinții au acces, a fost dotat cu lampă bactericidă UVC pentru sterilizare și dezinfectare cu eficiență de 99.9% împotriva bacteriilor, a virusurilor sau a altor microorganisme, precum și cu dispozitiv de sterilizare cu lampă uv-c, purificare aer sistem de filtrare ce distruge aproape toate bacteriile și virusurile din încăpere, emițând ioni negative ce se leagă de particule de praf, polen, virusuri și bacterii, transformându-le pe acestea în particule mai mari, mai ușor de absorbit de cele 3 sisteme de filtrare.
Grădinița asigură substanțe profesionale de dezinfecție atât pentru mâini cât și pentru suprafețe, avizate de Ministerul Sănătății și sunt asigurate consumabile de unică folosință: șervete, pahare pentru copii, măști, mănuși, echipamente pentru personal.
Rep.: De când pot depune părinții cereri pentru a-și duce copiii la grădiniță?
O.M.: Pentru prima lună 15 iunie-14 iulie, locurile sunt deja completate. Vom reface listele pentru intervalul următor, existând foarte multe solicitări. Cei care doresc însă să prindă un loc la ,,Gărgărița” pentru anul școlar următor, este bine să se grăbească, întrucât mai avem foarte puține locuri vacante, iar cererile se primesc până la sfârșitul lunii, în limita locurilor disponibile.
Rep.: Care este programul de activitate?
O.M.: Programele sunt flexibile și vin în întâmpinarea nevoilor copiilor și intereselor părinților. Părinții pot opta pentru un program până la ora 12.00 cu mic dejun și activități instructiv-educative, dar și pentru un program prelungit, până la ora 17.00, cu 3 mese și activități de relaxare și odihnă.
Rep.: Când revin cei mici la Grădința „Gărgărița”, se va face acel triaj epidemiologic zilnic la intrarea în unitate?
O.M.: Triajul epidemiologic se va efectua zilnic de către cadrul medical al unității și, dacă în urma măsurării temperaturii cu termometru non-contact se constată o temperatură mai mare de 37,3 grade sau dacă cei mici prezintă simptome respiratorii sau alte semne de boli infecto-contagioase acute, copiii NU sunt sunt primiți în unitate.
În eventualitatea unor suspiciuni de boală, copilul trebuie să revină doar cu Aviz de la medicul de familie, ori de câte ori se solicită de către cadrul medical. S-a avut în vedere fluidizarea sosirilor și a fluxului de persoane în vederea evitării aglomerărilor. Ușa la intrarea în grădiniță se va menține deschisă între 8.00 și 9.00, pentru a limita punctele de contact. În holul grădinitei părinții au acces doar dacă poartă mască. Copiii nu pot intra în gradiniță decât dacă în prealabil (în dimineața respectivă), părinții au completat un scurt Chestionar, o Declarație trimisă în format electronic cu întrebări referitoare la starea de sănătate a micuților, dar și la eventualitatea unui contact cu persoane pozitive Covid. Pentru grupele Baby se recomandă folosirea de către copiii care au suzetă a unor suzete tip termometru, pe care le-am pus la dispoziția celor interesați.
Rep.: Cum se poate asigura distanțarea socială în noile condiții impuse de situația în care ne aflăm?
O.M.: Toate încăperile au fost reamenajate, astfel încât să permită reducerea numărului de copii în cameră, iar distanța dintre ei să fie maximizată, fără a compromite funcționarea normală a activităților instructive-educative. Pentru siguranța copiilor, nu au fost eliminate pătuțurile din dormitoare (ca să nu cadă), însă acestea au fost inscripționate cu simboluri, ușor de recunoscut de către cei mici (buline roșii pentru “interzis”, buline verzi pentru “permis”), astfel încât să nu fie folosite 2 pătuțuri unul lângă celălalt. A fost procurat materialul necesar pentru fiecare activitate, care va fi asigurat individual (fiecare copil are un sertar individualizat cu rechizite de bază: culori, creion, caiete, acuarele, pensulă, lipici, caiete de lucru, cărți, astfel încât să evităm schimbul de material între copii). De asemenea, s-a organizat servirea mesei în serii, cu mai puțini copii, asigurându-se timp pentru curățenie și dezinfecție între schimburi. .
Rep.: Activităţile în aer liber vor reprezenta o proporţie cât mai mare din program, aveți pregătite programe suplimentare educative pentru perioada de vară?
O.M.: Mișcarea era un aspect important promovat de Grădinița ,,Gărgarița”, prin intermediul opționalelor săptămânale incluse în programul educativ: activități de dans, karate și gimnastică medicală. Bineînțeles că acestea vor fi desfășurate cu ușurință în aer liber, în locul sălii de sport, grădinița beneficiind de o curte generoasă, precum și de un nisipar. Săptămânal sunt proiectate activități educative care să se desfășoare afară, în aer liber, cu fiecare grupă, pe rând, pentru a limita interacțiunea între copiii de la diverse grupe. Sperăm să avem zile însorite (și la propriu, și la figurat) și să punem în practică programul pregătit!