DE CE SIMȚIM NEVOIA SĂ NE ATINGEM FAȚA ȘI CUM SĂ NE ABȚINEM DE LA A FACE ACEST GEST?

0
425

Nu vă atingeţi faţa! Aceasta este una dintre cele mai importante recomandari, venite din partea specialiștilor din domeniul medical, în aceste momente, când omenirea luptă cu noul coronavirus. Un lucru banal care ne poate îmbolnăvi uşor, dar foarte greu de pus în practică. De ce ne atingem, totuși faţa și de ce e atât de greu să n-o facem?

-Psihologii spun că nu ne putem abţine, pentru  că este în ADN-ul nostru, simţim un impuls s-o facem. Este cunoscut faptul că oamenii îşi ating faţa încă de la stadiul de fetus.

-Aşa că de fiecare dată când îţi spui să nu-ţi mai atingi faţa pentru că te vei îmbolnăvi, îţi spui de fapt să faci ceva cu totul nefiresc.

-Atunci când ne atingem faţa nu facem altceva decât să ne calmăm, deoarece  atunci, activăm anumite puncte de presiune, care la rândul lor activează ceea ce se numeşte sistemul nervos parasimpatic, cel care ne redă calmul interior.

-Copiii urmează acelaşi model precum părinţii lor. Aşa că atunci când părinţii noştri îşi ating faţa în cazul unui şoc, atunci când sunt surprinşi sau supăraţi, şi noi tindem să facem exact acelaşi lucru.

Ironia este că exact în momentele, în care este crucial să nu-ţi atingi faţa, mintea încearcă să te protejeze inconştient. Făcând lucruri pe care le ştie, se va adapta, aşa că în mod inconştient, îţi vei duce mâna la faţă.

CUM POT EVITA ATINGEREA FEŢEI?

-Poţi purta ochelari în loc de lentile de contact, te poţi machia mai puţin, poţi dezvolta anumite obiceiuri în privinţa modului în care îţi foloseşti mâinile, aşa că în loc de a-ţi mişca mâinile în acest fel, atunci când îţi faci de lucru şi e foarte uşor să le apropii de faţă, să-ţi faci un obicei din încrucişarea degetelor şi plasarea mâinilor în poală.

-Rugați-i pe cei din jur să vă atenționeze, fără să vă supărați.

-Dezinfectați obiectele care ajung în contact cu fața și mâinile, cum ar fi telefonul sau ochelarii, pixul, mouse-ul.

-Hotărâți un premiu pe care să vi-l oferiți de câte ori reușiți să vă abțineți conștient din a vă atinge fața. Pentru că meritați!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 4 =