ALEGEREA PREȘEDINTELUI CONSILIULUI JUDEȚEAN REALIZATĂ ÎN MOD INDIRECT, PRIN VOTUL CONSILIERILOR JUDEȚENI, DIN RÂNDUL ACESTORA?

0
587

Este o prevedere ce apare într-un proiect de ordonanță de urgență pus recent, în dezbatere de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Potrivit actului normativ, Consiliul Județean va alege dintre membrii săi un președinte și doi vicepreședinți, cu votul secret al majorității consilierilor județeni în funcție, nu prin votul cetățenilor, așa cum scrie acum în lege.

În expunerea de motive a proiectului de ordonanță de urgență este menționat faptul că alegerea directă, de către cetățeni, a președintelui CJ îi conferă acestuia un statut cel puțin egal cu al primarului, fapt ce contravine prevederilor constituționale. Mai mult se mai menționează faptul că actuala reglementare în vigoare ,,se află în afara cadrului constituțional, reprezentând o anomalie în actualul sistem electoral”.

Proiect de OUG pentru modificarea si completarea Legii 115/2015, pentru modificarea Legii administratiei publice locale 215/2001, precum si pentru modificarea si completarea Legii 393/2004, pentru modificarea Legii administratiei publice locale și Nota de fundamentare a OUG pot fi citite și aici: OUG alegere presed CJ  și Nota fundamentare OUG.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 27 = 28