Statul român a contractat un împrumut de 177 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru construirea a două penitenciare, care vor crea 1.900 de noi locuri pentru diverse categorii de deţinuţi, în conformitate cu standardele europene, precum şi a unei facilităţi de pregătire a personalului din penitenciare şi a unui centru pentru recuperarea capacităţii de muncă a ofiţerilor, potrivit unui proiect de lege publicat miercuri, pe site-ul Ministerului de Finanţe.
Conform sursei citate, proiectul include următoarele patru sub-proiecte: construirea unui penitenciar având 1.000 de locuri de detenţie, în localitatea Berceni, judeţul Prahova, construirea unui penitenciar având 900 locuri de detenţie în localitatea Unguriu, judeţul Buzău, construirea unei facilităţi de pregătire a personalului din penitenciare în localitatea Pantelimon, judeţul Ilfov, şi construirea unui centru pentru recuperarea capacităţii de muncă a ofiţerilor din penitenciare în localitatea Rodbav, judeţul Braşov.
Pentru construirea penitenciarului de la Unguriu, din județul Buzău, terenul pe care au funcționat cele trei unități militare a trecut în 2017, din administrarea Ministerului Apărării în cea a Ministerului Justiției, printr-o hotărâre de Guvern. În locul celor trei unități militare va fi construit un penitenciar modern, care respectă toate cerințele Curții Europene a Drepturilor Omului, inclusiv prin alocarea a patru metri pătrați pentru fiecare deținut. Închisoarea va avea un regim semideschis. Patrimoniul celor trei foste unități militare de la Unguriu, desființate de Ministerul Apărării în urmă cu mai bine de 15 ani, cuprinde circa 15 hectare de teren și nu mai putin de 17 clădiri.
Costul total net al proiectului pentru construirea penitenciarelor din Unguriu și Berceni, a unei facilităţi de pregătire a personalului din penitenciare şi a unui centru pentru recuperarea capacităţii de muncă a ofiţerilor este de 221,5 milioane de euro, din care suma de 177 de milioane de euro (reprezentând circa 80% din costul total net) va fi acoperită prin împrumutul contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar diferenţa, respectiv echivalentul a 44,5 milioane de euro, reprezintă contribuţia părţii române.
Proiectul este estimat a se implementa pe o perioadă de circa 6 ani, iar data limită de tragere a sumelor împrumutului este 31 mai 2025, ceea ce va permite distribuirea corespunzătoare a costului proiectului pe perioada de implementare, prin încadrarea cheltuielilor aferente acestuia în creditele bugetare şi de angajament aprobate în acest scop prin legea bugetului de stat pentru fiecare an de implementare în parte, în bugetul Ministerului Justiţiei.