VERIFICĂRI LA FIRMELE DE DEZINSECŢIE ŞI DERATIZARE DIN JUDEȚUL BUZĂU, ÎN URMA TRAGEDIEI DE LA TIMIŞOARA

0
806
Sursa foto:ziare.com

Toate firmele şi persoanele autorizate care prestează servicii de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie în judeţul Buzău vor fi controlate, începând de astăzi şi până la sfârşitul anului, în urma unui ordin emis de Ministerul Sănătăţii, la nivel naţional. Autorităţile s-au sesizat ca urmare a tragediei petrecute în urmă cu câteva zile în Timişoara, unde trei persoane au murit după ce o firmă a făcut dezinsecţia şi deratizarea într-un bloc din oraş.

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Buzău,  acţiunea va demara începând de astăzi şi se va desfăşura până pe 31 decembrie 2019. Echipe mixte formate din reprezentanţi ai DSP, inspectori ai Direcţiei Sanitar-Veterinare dar şi personal al Inspectoratului Județean de Poliție vor verifica săptămânal, documentele privind înfiinţarea şi funcţionarea prestatorilor de servicii, documentele privind instituirea şi atestarea personalului care îşi desfăşoară activitatea în aceste societăţi comerciale, precum și substanțele pe care le folosesc pentru deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie.

Potrivit legii, orice firmă care doreşte să se ocupe de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie trebuie să parcurgă mai mulţi paşi înainte de a-şi începe activitatea. Cel mai important pas este cel legat de obţinerea autorizaţiilor necesare în vederea desfăşurării acestor activităţi. Astfel, după ce a strâns toate documentele necesare, persoana interesată trebuie să meargă la DSVSA, aceasta fiind autoritatea care trebuie să elibereze autorizaţia de funcţionare.

Conform legislaţiei, societăţile de profil sunt obligate să depună la dosarul de autorizare, pe lângă datele de identificare, datele firmei, un memoriu tehnic, dar şi lista substanţelor pe care urmează să le folosească la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare. Legea stabileşte şi faptul că, după depunerea dosarului, unul sau doi medici veterinari merg la sediul societăţii pentru verificări, la final întocmind un raport privind condiţiile găsite. Pe baza acestui raport, societatea primeşte sau nu autorizaţie de funcţionare. Tot legea spune că DSVSA are obligaţia ca, de două ori pe an, să verifice aceste firme.

Pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite şi verificarea tuturor aspectelor prevăzute şi sancţionate de legislaţia incidentă în acest domeniu, controalele se realizează în baza unui protocol comun încheiat între Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here