A ÎNCEPUT VOTUL ÎN DIASPORA. PESTE 17.760 DE PERSOANE AU VOTAT, PÂNĂ LA ORA 09.00

0
323
Sursa foto:playtech.ro

Prezența mai bună la vot în Diaspora față de turul I al alegerilor prezidențiale. Potrivit Biroului Electoral Central, până la ora 09.00 au votat în turul doi al alegerilor prezidențiale 17.762 de persoane. Dintre acestea, 17.503 au votat prin corespondență, iar 259 pe liste suplimentare la secțiile de vot. Votul a început în Australia, Noua Zeelandă, China, Japonia, Thailanda, Malaezia, Filipine, Coreea de Sud, Vietnam, Indonezia. Votul în străinătate pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale a început, vineri, la ora 1.00, în Noua Zeelandă şi Australia.

Ca şi în primul tur, românii din afara ţării au la dispoziţie trei zile pentru a vota la urne în 835 de secţii de votare. Acestea sunt deschise vineri între ora locală 12:00 şi ora locală 21:00, iar sâmbătă şi duminică acestea vor fi deschise între ora locală 7:00 şi ora locală 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.

Potrivit Autorității Electorale Permanente, numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 715.752 de persoane. Dreptul de vot poate fi exercitat la oricare din secţiile organizate în afara ţării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării: cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic/ paşaportul de serviciu/ paşaportul de serviciu electronic/ paşaportul simplu/ paşaportul simplu electronic/ paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Pot vota la alegerile prezidenţiale cetăţenii români care au vârsta de cel puţin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv; nu au fost puşi sub interdicţie sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de vot, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă. Pe lângă cei care îşi pot exprima opţiunea la urne, peste 17.500 de români au ales să voteze prin corespondenţă pentru turul al doilea, potrivit portalului Biroului Electoral Central. În turul al doilea al scrutinului prezidenţial au rămas Klaus Iohannis – Partidul Naţional Liberal şi Viorica Dăncilă – Partidul Social Democrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here