Seceta le dă mari bătăi de cap agricultorilor din Bărăganul buzoian. La Smârdan, comuna Brădeanu, fermierii se confruntă cu o secetă cumplită care le ține pe loc lucrările. Ogoarele pentru însămânțarea rapiței au fost pregătite din vară, dupa recoltarea grâului cand a si plouat foarte putin. Lipsa precipitațiilor, însă, a provocat de atunci o uscare a solului până la mare adâncime, iar semințele din pământ nu au mai germinat.
Rapița se găseste pe cele mai întinse suprafete din Bărăgan, deoarece este mai profitabilă decât grâul sau porumbul. Dacă investitia pentru un hectar de rapita este de 2.700 de lei, profitul ajunge si poate depasi 6.000 de lei. Fermierii sunt insa nevoiti sa suporte al patrulea an consecutiv paguba pentru ca seceta le-a stricat planurile.
Nici întoarcerea culturilor compromise nu este o soluție usoară. Pamântul, care este tare ca cimentul, rupe plugurile si da mari batai de cap tractoriștilor.
Pe de alta parte, dupa recoltarea porumbului, resturile vegetale impiedica araturile tot din cauza uscaciunii. În lipsa irigațiilor, Bărăganul rămâne la mila cerului.
Cel mai grav este că grâul de toamnă trebuie însamantat pana pe 15 octombrie si daca nu ploua, exista riscul ca productia sa fie mult diminuata, atat cantitativ dar si calitativ. Ca urmare, pot aparea scumpiri la grâul panificabil.
Bărăgan şi Dobrogea sunt zonele din țară cele mai afectate de secetă în ultimii ani.