COPIII ROMÂNIEI, TOT MAI BOLNAVI

0
726

Datele unui studiu efectuat recent arată că 28,1 % din copiii României sunt bolnavi, iar cei care locuiesc în orașe sunt mult mai afectaţi decat cei din mediul rural.
La capitolul afectiuni medicale, pe primele două locuri se înregistrează, atât la oraș cât și la sate, problemele de vedere şi obezitatea. Procentele de afectare sunt însă net superioare în cazul copiilor din mediul urban, de trei sau chiar patru ori mai mari. Micuţii care trăiesc la oraş suferă și de deformări serioase ale coloanei vertebrale, afecţiuni ale amigdalelor şi de astm bronşic, iar cei de la ţară au probleme cu anemia şi carenţele de creştere în greutate sau înalţime.

31 % din copiii de la  oraş suferă de boli cronice în timp ce, în mediul rural, 14,6  % se află în această situaţie.

Specialiştii susţin că obezitatea rezulta mai degrabă din lipsa de interes sau de cunoştinţe a unor părinţi cu privire la ce presupune o alimentaţie sănătoasă.

Referitor la deformările de coloană suferite de o mare parte a copiilor din mediul urban, o problemă mare este cea a ghiozdanelor şcolare.  La aceasta se adauga insa utilizarea excesiva si necorespunzatoare a telefonului mobil şi a tabletei. Prin modul în care este folosit telefonul mobil,  cu gâtul mult aplecat în faţă, ultima vertebră cervicală de la gât este afectată. Mai exact, pe măsură ce gâtul se apleacă înainte şi în jos, greutatea pe coloana cervicală începe să crească. Oamenii de ştiinţă susţin că această postură deficitară a gâtului poate conduce, în timp, la uzura precoce a coloanei vertebrale si degenerarea acesteia.

Specialistii spun ca liceenii ar fi cei mai afectaţi de postura deficitară a gâtului în timp ce stau pe smartphone, urmarind ecranul telefonului, citind emailuri, trimiţând texte sau verificând site-urile de socializare.

Daca in general utilizatorii de smartphone-uri  le folosesc de la 700 de ore până la 1.400 de ore pe an,  tinerii ar putea dedica acestor device-uri până la 5.000 de ore pe an în această poziţie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here