Când vine vorba de investiții pe termen lung, în ceea ce privește utilarea gospodăriei, românii se gândesc de două ori înainte.
Mai mult decât atât, nevoile au evoluat constant în ultimii ani, iar pe lângă un confort sporit, românii țin seama și de eventualele economii pe care le pot face pe timp îndelungat. Acest lucru se observă și în achiziționarea de centrale termice de ultimă generație, în vederea înlocuirii celor vechi, mari consumatoare de energie.
Comercianții din domeniu spun că în momentul înlocuirii, principalele criterii pe care clienții le au în vedere sunt eficiență energetică și posibilitatea de a face economii la plata facturilor cu utilitățile. Noua generație de centrale este cu până la 35% mai eficientă, un aspect apreciat de cumpărători în condițiile în care cheltuielile cu utilitățile au crescut constant în ultimii ani.
Un alt criteriu important de selecție este că echipamentele de încălzit să beneficieze de servicii post-vânzare, precum garanția. Astfel, dacă la prima achiziție, prețul și detaliile tehnice erau criteriile dominante, la înlocuire, clientul știe deja că întreținerea și reviziile periodice efectuate de către personal autorizat asigură eficiență sporită și o durată mai mare de funcționare a centralei.
În ultimii ani, tot mai mulți români și-au montat în locuință o centrală termică, fie în ca urmare a debranșărilor de la sistemul centralizat de încălzire, fie pentru că au dorit să își înlocuiască echipamentele vechi cu unele moderne, de ultima generație. Potrivit unui studiu, numărul total de centrale achiziționate va ajunge în acest an la aproximativ 2,6 milioane de unități, comparativ cu 2,4 milioane unități în anul 2018.