Într-un clasament al accidentelor rutiere, țara noastră ocupă, la nivelul Uniunii Europene, primul loc, cu o rată de 99 de decese într-un an, la 1 milion de locuitori. România este urmată de Croația cu 79 de decese și Polonia cu 74. La polul opus, regăsim țări precum Marea Britanie cu 28, Elveția -27 și Suedia cu o rată de 25 de decese.
Chiar dacă ocupă primul loc la acest capitol, țara noastră a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește conduita responsabilă a șoferilor, în special prin campanii de responsabilizare socială și prin înăsprirea pedepselor privind conducerea sub influența băuturilor alcoolice. Aceste măsuri au avut ca rezultate scăderea numărului de accidente rutiere cu 18%, în 2017 față de 2010, media Uniunii Europene fiind de 20%.
În România, peste 6% dintre accidentele rutiere grave sunt produse ca urmare a consumului de alcool.Potrivit specialiştilor, consumul de alcool are un efect dramatic asupra abilităților șoferului de a prelucra informații sau asupra abilităților sale cognitive, iar coordonările ochi-mână sunt încetinite considerabil. Din nefericire, șoferii mai tineri sunt mai predispuși să se urce la volan după ce au consumat băuturi alcoolice.
Multe asociații au derulat, în ultimii ani, campanii de responsabilizare a participanţilor la trafic, în vederea reducerii acestor comportamente disfuncţionale. Două dintre cele mai importante au fost campaniile naționale “Somnul la volan – un pericol real!” şi „Alcoolul la volan este un accident”.