MÂNCAM ALIMENTE DE PESTE OCEAN

0
811

Românii mănâncă din ce în ce mai multe produse importate direct sau indirect din SUA, astfel că în 2018 s-a înregistrat un nou record din acest punct de vedere. Vița din Italia, Olanda sau Germania poate proveni de fapt din SUA, la fel ca şi orezul sau biscuiţii. Situaţia este similară şi în cazul unor fructe, seminţe sau legume. În total, în 2018, importurile de alimente din America au fost cu peste 22% mai mari decât în anul precedent.

Mâncăm tot mai mult precum americanii. Carnea de vită, cartofii dulci, dar și unele fructe şi seminţe din Uniunea Europeana pot fi de peste ocean. Mai bine de o treime din produsele agroalimentare fabricate în SUA care au ajuns anul trecut pe piaţa locală au fost importate indirect, astfel că par a proveni din state europene precum Italia, Germania, Olanda sau Polonia.

Există mai multe categorii de produse care sunt importate exclusiv sau aproape exclusiv prin alte state membre ale UE. Dintre acestea, carnea de vită din SUA ajunge în România exclusiv prin intermediul distribuitorilor din Italia, Olanda și Germania din cauza flexibilității volumului și a cerințelor de licențiere. Cererea de carne de vită din SUA de calitate superioară a dus la o creștere semnificativa a importurilor anuale.

Mai exact, în 2018, România a importat indirect carne de vită în valoare de 1,5 milioane de dolari, cu 54% mai mult decât în 2017. Cele mai multe produse ce ajung din Statele Unite în România prin intermediul importatorilor din alte state membre fac însă parte din categoria fructe şi nuci, astfel că valoarea importurilor de acest tip a fost în 2018 de peste 3,7 milioane de dolari.  Curmalele, smochinele, afinele, orezul și biscuiții au tendința de a intra în România prin alte state membre ale UE, de obicei în Olanda sau Germania.

Si exporturile de pește și fructe de mare din S.U.A. către România au crescut anul trecut, cu 7% faţă de 2017. Aproximativ două treimi din fructele de mare din S.U.A. sunt expediate direct în România, în special pește și crustacee congelate care ajung direct în portul Constanța. Totodată, anul trecut, soia, ingredientele pentru alimente, semințele de floarea-soarelui, băuturile spirtoase distilate și fructele cu coajă lemnoasă au fost primele cinci categorii în topul importurilor directe din SUA. Acestea au reprezentat 68% din totalul exporturilor din S.U.A. către România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 9 = 17