Este greu de imaginat un mediu în zilele de Paști fără să avem pe masă un preparat din carnea de miel. Fie că vorbim despre drop, despre friptură sau alte delicatese, avem gătite bucate din carnea de miel. Nutriționiștii spun că este bogată în fier și proteine ușor digerabile și conține acizi grasi Omega-3, complexul vitaminelor B, zinc, fosfor, calciu și 35% grăsimi saturate, cînd este pregatită fără ulei.Carnea de miel, datorită conținutului de fier, previne anemia și este binevenită pentru persoanele fără probleme medicale cardiace și digestive. Un pont de la specialiști, atunci când cumpărați miel, este bine să știți care este greutatea mielului, aceasta ar trebui să fie între 10 și 13 kilograme, deoarece dacă are o greutate mai mică de 9 kilograme, carnea conține o cantitate mare de purine și este mult mai greu de digerat de către organism.
Pe de altă parte însă, carnea de miel este foarte calorică, mult mai bogată în grăsimi decât carnea de vițel. Persoanele care suferă de colesterol mărit în sânge, boli cardiace, gută -creșterea nivelului seric de acid uric, pancreatită acută sau cronică ar trebui să consume cu moderație sau chiar deloc. Carnea de miel conţine mai multe purine, substanţe care formează acidul uric în organism. Acumularea de acid uric în exces şi imposibilitatea eliminării lui cauzează gută şi creşte riscul formării pietrelor la rinichi. Nutriționiștii mai spun că ar bine ca preparatele din carne de miel să nu se consume în combinație cu pâinea, pentru a evita indigestia. Carnea de miel trebuie asociată doar cu legume. În plus, proteina proaspătă din carnea de miel poate provoca și alergii, mai ales la copii, care pot apărea la 6-12 ore de la consum.
Alina Răducan