ALIMENTAȚIE RAȚIONALĂ DE SĂRBĂTORI

0
708

Chiar dacă am așteptat cu toții Sărbătorile de Paști și vom avea un adevărat festin culinar pe mese, medicii  recomandă multă prudenţă în ceea ce privește alimentația, mai ales în cazul celor care au ţinut post timp de şapte săptămâni, din alimentaţie lipsind proteinele animale.

Ouăle, alimente tradiţionale de Paşte, au un conţinut mare de colesterol, de lipide şi, ca urmare, trebuie mâncate cu grijă. Nu trebuie să consumăm mai mult de două ouă pe zi, nu amândouă odată, ci pe parcursul unei zile întregi şi, atenţie, dacă oul l-am mâncat la începutul mesei, nu venim imediat cu drobul şi apoi cu pasca, pentru că toate conţin ouă din abundenţă. Ca fel doi vom mânca borş, după care friptura de miel, fie la grătar, fie preparată la cuptor. Vom evita cu desăvârşire carnea de miel prăjită, de pui sau de porc prăjită în ulei.

Carnea de miel este grea, suprasolicită pancreasul, vezica biliară, chiar şi cea de ied are un conţinut crescut de colesterol. Potrivit acesteia, friptura de miel trebuie asezonată cu multe legume, soteuri şi salate, evitându-se să fie mâncată cu garnitură de paste făinoase, orez, cartofi, care îngreunează digestia.

Drobul este delicios, se consumă mai mult în perioada sărbătorilor pascale şi acesta trebuie mâncat ca felul doi, nu ca gustare. Nu se recomandă gustare cu brânză de oaie cu multă ceapă, ouă, drob şi alte bunătăţi.

Dulciurile – cozonacul bogat în nucă, cu multe ouă, pasca, plăcinta cu brânză, tortul – trebuie consumate şi ele cât mai raţional, în cantităţi cât mai mici, fie la două ore după micul dejun, fie după-amiaza la ora 17,00.Trebuie evitat să le mâncăm la copioasa masă de prânz, când, pentru a proteja pancreasul, vezica biliară, ar fi indicat să mâncăm fructe, salate de fructe, sucuri naturale, apă, să bem un ceai care să ajute la digestie.

Alcoolul -Mesele copioase stropite cu alcool din abundenţă ar trebui lăsate deoparte. Alcoolul trebuie consumat în cantităţi mici, fără excese, să nu se înceapă cu băuturi spirtoase şi să se termine cu băuturi digestive, cum se obişnuieşte.Toate mesele vor fi urmate de plimbări în aer liber, în parcuri, pentru a avea grijă ca digestia să se desfăşoare în condiţii bune. Somnul imediat după masă nu este recomandat, organismul va face greu faţă. Este bine să practicăm înotul în aceste zile, dar şi tenisul baschetul, handbalul.

Alina Răducan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here