CODUL PENAL ȘI CODUL DE PROCEDURĂ PENALĂ, ADOPTATE DE CAMERA DEPUTAȚILOR

0
901

Camera Deputaţilor a adoptat, astăzi, proiectele de modificare a Codului penal  și Codului de Procedură Penală, în forma aprobată de Senat.

Au fost  180 de voturi „pentru”, 81 – „împotrivă” şi două abţineri.

Cele două acte normative au trecut cu sprijinul deputaților UDMR și ai unora de la minorități, deoarece coaliția PSD-ALDE nu mai are majoritate în Camera Deputaților.

Din forma iniţială a legii au fost eliminate mai multe prevederi , care au fost declarate neconstituţionale de către CCR, şi au rămas în forma iniţială articole criticate de Opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de Curte. Unul dintre acestea se referă la reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor. Astfel, termenele de prescripţie a răspunderii penale vor fi: de 8 ani faţă de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; şi de 6 ani în loc de 8 ani când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsă închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani.

O altă modificare prevede introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunţ.

Reprezentanţii PNL şi USR au anunţat că îl vor ataca din nou la Curtea Constituţională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 69 = 71