Fenomen extrem de îngrijorător în România: tot mai multe persoane sunt bolnave de inimă, iar tinerii nu fac excepție. Secția Cardiologie a Spitalului Județean Buzău este plină până la refuz cu pacienți care suferă de boli cardio-vasculare. Nu doar persoanele trecute de 50 de ani se prezintă însă la spital cu afecțiuni ale inimii, ci tot mai mulți tineri. Stresul și viața dezordonată sunt principalii factori în apariția bolilor de inimă.
În România, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a mortalităţii, fiind responsabile de circa 60 la sută din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. Dovadă este Secția de Cardiologie a Spitalului Județean Buzău, care este plină până la refuz cu pacienți care suferă de boli cardio-vasculare.
Dacă în trecut se știa că bolile cardiace apar după 50 de ani, în ultimul deceniu, din ce în ce mai mulţi tineri ajung la spital cu atac de cord. Este vorba despre persoane cu vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani, care fac infarct.
Stresul, stilul de viaţă dezordonat, alimentaţia deficitară, obezitatea, fumatul în creştere şi consumul de alcool sunt principalii factori care cauzează afecțiuni cardiovasculare în rândul tinerilor.
Afecțiunile cardiovasculare sunt tulburări de inimă şi ale vaselor de sânge care includ boli coronariene, adică boli ale vaselor de sânge care irigă muşchiul cardiac, boli cerebrovasculare, adică boli ale vaselor de sânge care irigă creierul, sau boli arteriale periferice, respectiv boli ale vaselor de sânge care irigă braţele şi picioarele.
Leonard Bunilă