Persoanele cu handicap și asistenții personali ai acestora au scutire de la plata rovinietei, după cum prevede Legea nr. 448/2006. Pentru a beneficia de scutire de la plata rovinietei, trebuie să depună la sediul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului său la primării, cerere, însoțită de următoarele documente în copie:
-certificatul de încadrare în grad de handicap;
-actul de identitate;
-certificatul de înmatriculare sau cartea de identitate a autoturismului, din care să se înţeleagă că autoturismul este adaptat handicapului.
Pentru autovehiculele deţinute de persoanele care au în îngrijire persoane cu handicap, documentele necesare sunt:
-cererea persoanei care are în îngrijire o persoană cu handicap (original);
-documentul rezultat în urma anchetei sociale care atestă calitatea de îngrijitor (copie);
-declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte numele persoanei cu handicap pe care o are în îngrijire, precum şi faptul că este singura solicitare de acest fel (original);
-document care atestă încadrarea în grad de handicap a persoanei pe care o are în îngrijire (copie);
-actul de identitate al îngrijitorului persoanei cu handicap (copie);
-certificatul de înmatriculare sau cartea de identitate a autovehiculului (copie).
Cererile care sunt depuse la primării sunt centralizate și apoi trimise, până în data de 10 a lunii următoare, către DGASPC. Aici, toate cererile sunt centralizate lunar și apoi trimise, până în data de 20 a lunii următoare, către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR). Această instituție va elibera rovinietele solicitate și le va trimite către DGASPC până în ultima zi lucrătoare a lunii.