42 DE ANI DE LA CUTREMURUL DIN ‘77

0
1057
Sursa foto:Arhivă

Astăzi se împlinesc 42 de ani  de la marele cutremur din 1977.  În urma seismului din Vrancea, care a avut o magnitudine de 7,2 pe scara Richter și a durat 56 de secunde, aproape 1600 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar zeci de mii de locuinţe au fost puse la pământ. Cel mai afectat de cutremur a fost Bucureștiul, unde peste 300 de blocuri  au fost distruse. Mii de oameni au fost prinși sub dărâmături, iar căutarea  suraviețuitorilor a fost una contracronometru. Peste 30 de mii de pompieri și militari au participat la acțiunile de salvare.

În seara de 4 martie şi-au pierdut viaţa și multe personalităţi ale vremii. Marele actor Toma Caragiu era pe holul blocului împreună cu bunul lui prieten, regizorul Alexandru Bocăneţ. Niciunul nu a avut şanse de scăpare. Şi cântăreaţa de muzică uşoară Doina Badea, supranumită Edith Piaf a României, s-a stins atunci. Cutremurul a prins-o în lift.

Și totuși, cel mai puternic cutremur de pe teritoriul României nu a fost cel din 1977. Cel mai mare seism produs în zona Vrancea a avut loc pe 26 octombrie 1802, și care a avut magnitudinea de 7,9.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

49 + = 55