Muzeul Chihlimbarului din comuna Colţi, judeţul Buzău, al doilea din Europa, ar putea fi închis

0
1410

Muzeul Chihlimbarului din comuna Colţi, judeţul Buzău, al doilea din Europa, ar putea fi închis în orice moment, deoarece clădirea s-a degradat puternic din cauza ploilor şi pune în pericol colecţia de ambră şi unelte de extracţie. Instituţia are toaletă în curte şi este încălzită la sobă de lemne. Primăria din Colți refuză să cedeze clădirea Muzeului Judeţean, care are ar putea accesa mai ușor fondurile necesare modernizării.

Comuna Colţi se află pe harta cu puţinele locuri din lume unde chihlimbarul se găseşte la suprafaţă. În anii ‘70, comunitatea locală a construit o clădire cu etaj unde a amenajat un muzeu, unic în România, dedicat chihlimbarului.  În 2008, Primăria Colţi a reuşit cu forţe proprii şi bani din bugetul local să repare acoperişul, însă de atunci nu poate să identifice fonduri pentru refacerea pereţilor şi a zidurilor deteriorate. Muzeul Chihlimbarului din Colţi este şi astăzi în aceeaşi situaţie deplorabilă.

Muzeul Judeţean Buzău, proprietarul colecţiei de chihlimbar şi unelte folosite la scoaterea răşinii, plăteşte lunar 700 de lei chirie Primăriei Colţi, deţinătorul clădirii. Conducerea muzeului face demersuri să preia imobilul în administrare, pentru că numai aşa s-ar putea găsi fonduri necesare renovării.

 Conducerea Muzeului Judeţean Buzău ia în calcul şi încheierea colaborării cu primăria Colţi şi mutarea colecţiei într-un alt loc. Este luată în discuţie varianta de a suspenda temporar expoziţia de la Colţi, atâta vreme cât nu se intervine la clădire. O astfel de măsură ar afecta însă turismul din zonă. Anual, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi primeşte 15.000 de vizitatori. Are în colecţie peste 300 de piese de romanit, tip de chihlimbar unic în lume, care se găseşte în peste o sută de nuanţe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here