ÎNCĂ UN DEPOZIT ÎNCHIS

0
1174

Încă un depozit cu deșeuri periculoase a fost închis. Este vorba despre depozitul de deșeuri industriale cu conținut de azbest aparținând societății Fermit din Râmnicu Sărat, care a fost închis official, ieri, în prezența prefectulului județului Buzău. Costul lucrărilor se ridică la aproape un milion de lei și a fost suportat de firma râmniceană. În continuare rămâne neinchis depozitul fostei rafinării Venus Oil Reg, tot din Rm-Sărat, care poate atrage sancțiuni economice usturătoare pentru România din partea Comisiei Europene.

După ani buni de amânări și tergirversări, două depozite cu deșeuri periculoase din județul  Buzău, au lacătul pe porți.  Este vorba despre depozitul de deșeuri menajere din Nehoiu, închis incă de anul trecut și despre depozitul cu deșeuri de azbest al societății Fermit din municipiul Râmnicu Sărat, care a fost închis ieri în prezența prefectului județului Buzău, Carmen Ichim. Costul lucrărilor se ridică la aproape un milion de lei și a fost suportat de firma râmniceană. Lucrările au constat în turnarea mai multor straturi de pământ, aplicarea unei membrane geotextile impermeabile, amenajarea unui sistem de drenaj pentru apele pluvial și forarea a trei puțuri pentru monitorizarea calității apei freatice. De asemenea a mai fost realizată împrejmuirea terenului și a fost amenajat un drum de acces spre depozit. În continuare, societatea Fermit, proprietara depozitului cu suprafața de aproape 2 hectare, este obligată să monitorizeze și să efectueze semestrial analize cu privire la calitatea factorilor de mediu, datele urmând a fi transmise autoritatilor locale de mediu. Toate documentele privitoare la închiderea depozitului de deșeuri de azbest al societății Fermit din Rm Sărat vor fi transmise în cel mai scurt timp Departamentului pentru Mediu al Uniunii Europene.

De-a lungul timpului, Ministerul Mediului a avertizat că responsabilitatea pentru închiderea depozitelor de deşeuri periculoase din România aparţine, în totalitate, autorităţilor locale, iar sancţiunile inevitabile, impuse de Bruxelles, vor fi suportate de la bugetele locale. Iniţial, România era obligată să închidă sau să reabiliteze până la data de 16 iulie 2009 un număr de 109 situri necontrolate, care, deşi nu mai erau utilizate, continuau să reprezinte o ameninţare pentru sănătatea umană şi pentru mediu. Ulterior, numărul depozitelor neconforme din România a ajuns la 68. Din păcate, Buzăul mai rămâne cu un depozit neinchis. Este vorba despre depozitul de reziduuri petroliere al societății Venus Oil Reg din Rm-Sărat, firmă aflată în insolvență. Neinchiderea acestui din urmă depozit periculos poate atrage sancțiuni economice usturătoare pentru România din partea Comisiei Europene.

Sursă foto: Facebook- Instituția Prefectului – Județul Buzău

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here