Maternitatea din Buzău nu prezintă risc de îmbolnăvire a bebeluşilor cu stafilococ auriu

0
992

 

Asigurările vin din partea conducerii Spitalului Judeţean în urma unor suspiciuni de contaminare a unor nou-născuţi. După scandalul copiilor născuţi la Maternitatea Giuleşti şi infectaţi cu stafilococ auriu toate maternităţile din ţară vor fi controlate în perioada următoare.

În ciuda suspiciunilor de îmbolnăvire a unor bebeluși cu   stafilococ auriu la Maternitatea din Buzău, medicii epidemiologi dau asigurări că nu unitatea medicală nu prezintă vreun risc de inffctare pentru nou-născuţi ori paciente. Asigurările vin din partea conducerii Spitalului Judeţean care precizează că Maternitatea din Buzău, care a fost deschisă în urmă cu doi ani, este una dintre cele mai moderne din țară printr-o investiţie de peste 16 de milioane de euro. Saloanele de zi, rezervele, sălile de naştere, de operaţii, cele de terapie intensivă dar şi secţia de neonatologie au fost amenajate şi dotate cu aparatură şi mobilier de ultimă generaţie, iar dezinfecţia se face conform unor protocale bine stabilite.

Stafilococul auriu este o bacterie periculoasă care se răspândeşte mai ales în spitale şi maternități. Aproximativ 30% dintre oameni sunt purtători de stafilococ auriu, o bacterie care populează cavitatea nazală şi pielea. Stafilococul poate produce infecţii, sinuzite, pneumonii, iar în cazul bebeluşilor născuţi prematur chiar septicemie. La aceste afecţiuni sunt însă predispuse doar anumite persoane. Medicii epidemiologi avertizează că stafilococul auriu se transmite foarte des prin strănut sau tuse. De aceea, pentru a evita contaminarea este nevoie de respectarea strictă a regulilor de igienă, deoarece germenii acestei bacterii sunt rezistenţi.

După scandalul copiilor născuţi la Maternitatea Giuleşti, care au ajuns cu infecţii stafilocice la Spitalul “Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, Ministerul Sănătăţii a ordonat controale la toate maternităţile din ţară. Verificările vor viza condițiile igienico-sanitare, respectarea protocoalele de sterilizare şi dezinfecție, precum şi a circuitelor medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 3 =