Prahova: Proces reluat în cazul băieţelul de 9 ani ucis de gazele unei sonde a unei importante companii petroliere din România

0
1088

 

Cazul Marian Furcelea, băieţelul de 9 ani, din Ariceştii Rahtivani, Prahova, ucis de gazele unei sonde a unei importante companii petroliere din România este din nou în atenţia opiniei publice. Totul, pentru ca procesul care era aproape de finalizare se va relua de la 0, după o gafă a judecătorului de la instanţă de fond, adică Judecătoria Ploieşti. Magistratul a dat o sentinţă, care are la baza nişte informaţii preluate copy-paste dintr-un alt dosar. Datele  făceau referire la un accident rutier, şi nu la moartea micuţului. Practic, informaţia a fost luată din actul de inculpare, care a fost greşită. Forul superior care urma să judece cauza a descoperit eroarea, şi a trimis dosarul în stadiul anterior. Familia este indignata de cele întâmplate, şi cere dreptate în amintirea micuţului.

Din anul 2015 dosarul în care este cercetată compania petrolieră, pentru moartea lui Marian Furcelea, copilul de 9 ani mort lângă o sondă, în Ariceştii Rahtivani s-a aflat pe rolul secţiei penale a Judecătoriei Ploieşti. Trei ani mai târziu, în lună martie a acestui an, judecătorul de fond a amendat penal firma cu 380.000 de lei, iar familia micuţului ar fi trebuit să primească dăuna morale de 135.000 de euro. Nemulţumiţi de sentinţa, ambele părţi au făcut apel.

Faptul că a existat un inconvenient procedural, evident că ne deranjează şi pe noi pentru că înseamnă o tergiversare a acestui proces” spune Vlad Hosu- avocatul familiei Furcelea.

În procesul pe fond s-ar fi comis mai exact gafă. În fapt, unul dintre magistraţi a încurcat şi copiat integral informațiile dintr-un alt dosar, legate de o victimă decedată într-un accident rutier. Aspect ce reiese din documentul oficial remis către redacţia noastră, de către Curtea de Apel Ploieşti.

Rezultă deci fără putință de tăgadă că, pe de o parte, nu există o analiză proprie o motivare a judecătorului fondului care să justifice soluția adoptată cu privire la latura penală, argumentele pentru care unele probe au fost valorificate iar altele nu (…) pe de alta, încadrarea juridică a faptei corespondentul ei în elementele circumstanţelor de fapt privesc alt inculpat, altă victimă, decedată într-un accident rutier produs prin coliziunea a două autovehicule la o altă dată într-un alt loc decât cel care face obiectul cauzei” se arată în motivarea  curţii de apel Ploieşti.

Familia micuţului Marian Furcelea nu îşi doreşte altceva decât să fie reluat procesul, iar în cel mai scurt timp să existe şi o sentinţă. Mai ales că au fost înşelaţi de foştii avocaţi, acuza ei, deşi au ajuns să îşi vândă şi animalele din bătătură, pentru a avea de unde să le plătească onorariul.

În niciun caz nu ne deznădăjduieşte pentru că suntem convinşi că venim  cu aceleaşi argumente în faţa instanţei care va rejudeca acum şi suntem optimişti că se va finsaliza cu o soluţie favorabilă” Vlad Hosu – avocatul familiei Furcelea.

Marian Furcelea, din comună prahoveană Ariceştii Rahtivani, a fost găsit mort, în februarie 2014, lângă o sondă aparţinând companiei petroliere OMV. Medicii legişti au decis după efectuarea necropsiei că moartea copilului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute survenite în cursul unei intoxicaţii acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivaţia din coloana de exploatare a sondei Ariceştii Rahtivani. După moartea lui Marian sonda a fost împrejmuită cu gard. Contactaţi telefonic, reprezentanţii companiei implicate în proces nu au răspuns, pentru a da un punct de vedere referitor la stadiul procesual al cauzei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + = 8