Anvelopele sunt esenţiale pentru siguranţa şoferilor, în sezonul rece. Legislația în vigoare nu prevede însă o perioadă de timp, în care conducătorii auto trebuie să circule cu anvelope de iarnă, însă acest lucru depinde de condițiile meteorologice. Astfel, șoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică. În funcție de perioada în care pot fi folosite, anvelopele pot fi de vară, de iarnă sau all season.
Se apropie lunile friguroase, când carosabilul va fi acoperit de polei sau zăpadă, iar Codul Rutier îi obligă pe șoferi să înlocuiască anvelopele de vară cu cele de iarnă. Conducătorii auto trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică.
Polițiștii avertizează că vor aplica amenzi usturătoare dacă descoperă în trafic șoferi care nu respectă legea, în zilele când carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei.
Realizate dintr-un material mai moale, anvelopele de iarnă își păstrează proprietăţile la temperaturi de sub 7 grade Celsius, oferind aderență bună chiar și în condții de carosabil acoperit de noroi, zăpadă sau gheață. Compoziția lor chimică oferă nu numai un contact bun cu carosabilul, dar și performanțe crescute de frânare.
Proprietarii de mașini trebuie să știe că anvelopele de iarnă poartă însemne speciale care pot fi reperate ușor de către poliţişti. Inițiale precum MS, M+S sau M&S (SE CITEŞTE M AND S) sunt marcate pe toate anvelopele de iarnă și pot fi ușor recunoscute.