Aşa numita „Legea împotriva lenei” a intrat în vigoare. Actul normativ prevede că refuzul unui loc de muncă din partea asistaţilor atrage încetarea dreptului la ajutorul social. În acest fel, statul doreşte ca beneficiarii de ajutor social să presteze activităţi în folosul comunităţii, dacă primăriile de care aparţin solicita acest lucru.
Prevederea prin care asistaţii social sunt obligaţi se presteze munca în folosul comunităţii în schimbul banilor primiţi ca ajutor este inclusă într-o lege intrată în vigoare în data de 23 octombrie. Prin acest nou act normativ Guvernul vrea să încurajeze munca şi să-i responsabilizeze pe asistaţii social, în condiitile în care, în România, sunt peste 25.000 de persoane care primesc ajutor de la stat. Potrivit legii, primarii trebuie să întocmească un plan de activităţi sezoniere pentru asistaţii social, pe baza cererilor primite de la firmele care au nevoie de forţă de muncă şi funcţionează pe raza localităţii respective.
În schimbul sumei primite ca ajutor social, un singur membru al familiei este obligat să presteze munca în folosul comunităţii. Dacă persoana în cauză este bolnavă sau nu poate munci, la sarcinile cerute de autorităţi va trebui să meargă un alt membru din familie.