Referendumul pentru modificarea Constituției în sensul redefinirii familiei nu a trezit interesul alegătorilor şi nu a trecut pragul de validare

0
812

 

La Buzău, după două zile de scrutin, doar 23,8 % dintre alegători s-au prezentat la urne, în condiţiile în care în prima zi s-a înregistrat o prezenta de vot de 5,89%. La nivel național, 20,9% dintre alegători au votat în acest weekend. Pentru validarea referendumului era nevoie de prezența la urne a cel puțin 30% dintre alegătorii înscriși în listele electorale permanente.

Românii au avut la dispoziţie două zile de referendum pentru a decide redefinirea familiei, prin modificarea Constituţiei, însă scrutinul nu a stârnit interesul alegătorilor. S-a observat şi la Buzău, încă din prima zi de alegeri, când foarte puţini oameni au ajuns la secţiile de votare. Chiar şi în localităţile rurale, acolo unde de obicei se înregistrează o prezenta masiva după deschiderea urnelor, secţiile de votare au fost goale în mare parte a zilei. Un exemplu a fost comună Valea Râmnicului, unde membri secţiilor au aşteptat în zadar votanţii, cel puţin în prima parte a zilei. Aşa se face că, la finalul zilei, la nivelul judeţului Buzău, s-a înregistrat o prezenta la vot de numai 5,89%.
Prezența la vot s-a menținut redusă în țară și în a doua zi de referendum. Slujba de duminică a fost însă folosită din plin de majoritatea preoţilor din ţară, pentru a mobilize enoriaşii către secţiile de votare. Dovadă că, în municipiul Buzău, multe persoane în vârstă au ales să voteze, imediat după ce au mers la biserică.
La vot s-au prezentat puțini tineri împinşi de miză referendumului pentru familie.
Tot ieri, până în orele prânzului, a votat şi liderul PSD Buzău, deputatul Marcel Ciolacu.
Conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central, în judeţul Buzău, în cele două zile de referendum, au votat, 89.405 de cetăţeni dintre cei 387.329 înscrişi pe listele electorale permanente.  Din cei 89.405 de votanţi, 78.925 au fost alegători înscrişi pe listele permanente, 9.330 au fost trecuţi pe listele suplimentare, iar 1.150 de persoane au votat prin intermediul urnelor mobile. Prezenţa la vot, în judeţul Buzău, de 23,8 procente, s-a situat totuşi peste media naţională. Cea mai mare prezență a fost în județele Suceava, Dâmbovița și Bihor, iar cea mai scăzută în Covasna, Harghita și Tulcea. Referendumul pentru familie nu a îndeplinit condiţiile de validare, prezenţa la vot, duminică, la ora 21.00, la închiderea urnelor fiind de 20,9%, potrivit rezultatelor prezentate de Biroul Electoral Central.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 39 = 44