BUZĂUL, ATINS DE ISTERIA PESTEI PORCINE

0
1119

Isteria răspândirii virusului pestei porcine atinge și Buzăul. Toți primarii din județ au fost convocați în ședință și instruiți de  autoritati cu privire la modul in care aceasta boala poate afecta efectivele de porci. Pesta porcină africană a fost confirmată în mai multe localități din județele învecinate, Brăila și  Ialomița, mii de porci fiind uciși.

Autoritățile sanitar veterinare din județul Buzău au intrat în alerta maximă după descoperirea, în pădurea localității Mătești, a unui cadavru de porc mistreț. Medicii veterinari s-au deplasat în zonă şi au prelevat probe care au fost trimise la analiza în Bucureşti. După primele verificări,  n-ar fi vorba de vreo suspiciune de pestă porcină, ci mai de grabă de braconaj.

Chiar și așa, teama față de răspândirea virusului pestei porcine și în județul Buzău este mare, în condițiile în care boala a fost deja confirmată în mai multe localități din județele învecinate, Brăila și Ialomița, iar mii de porci au fost eutanasiați. Toți primarii din județ au fost convocați, azi în ședință și instruiți de autoritati  cu privire la modul în care pesta poate afecta efectivele de porci. Important este ca toți gospodarii care observă orice indiciu de manifestare a bolii la animale, înroşirea extremităţilor, stare de apatie, lipsa poftei de mâncare, să anunţe imediat autorităţile veterinare.

Fermierii care nu anunţă la timp sau care încearcă să ascundă faptul că le-au murit porci în gospodărie pierd despăgubirile acordate de stat și riscă amenzi de până la 5.000 lei. Deşi carnea porcilor infestaţi cu pestă porcină africană poate fi consumată fără riscuri pentru om, autorităţile veterinare atrag atenţia că sacrificarea porcilor bolnavi şi păstrarea cărnii, chiar şi la congelator, poate duce la reapariţia bolii în rândul porcilor reintroduşi în gospodărie după încetarea focarului. Asta deoarece virusul rezistă în stare de congelare până la 6 luni, iar odată ce carnea a fost decongelată, se reactivează şi poate face din nou ravagii.

Potrivit autorităților, proprietarii porcilor depistați cu pesta porcină primesc despăgubiri. Valoarea acestor despăgubiri este stabilită de o comisie special înfiinţată, pentru fiecare exemplar în parte. În general, este vorba despre sume cuprinse între 8 şi 10 lei per kilogram, în concordanţă cu preţul de vânzare de pe piaţa liberă.

Tatiana Botiță

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here