Angajatorii de pe litoral se plâng că nu reuşesc să atragă personal, deşi oferă masă şi cazare gratuite. Mai nou, s-au orientat către angajaţii foarte tineri. Conform legii, adolescenţii au voie să muncească şase ore pe zi. Doar că, după ce au încheiat contractul, mulţi şi-au dat seama că tot ceea ce câştigă dau pe distracţii şi au plecat acasă.
Unii debarasează mesele în restaurantele hotelurilor de pe litoral. Pe alţii îi găseşti pe plajă, unde strâng umbrele ori servesc turiştii cu băuturi răcoritoare sau cafea. Sunt angajaţii care nu au împlinit încă 18 ani.
Pentru că angajaţii calificaţi în turism preferă salariile din străinătate, angajatorii s-au orientat către tinerii între 16 şi 18 ani. Sunt plătiţi cu salariul minim, adică mai puţin de 1200 de lei. Mulţi şi-au spus că o vară petrecută la mare este o atracţie mai mare decât venitul. Dar apoi au revenit asupra deciziei.
Criză de personal din turismul românesc se repercutează puternic pe litoral, unde multe dintre hoteluri și restaurante au ajuns să aibă chiar mai mult de jumătate dintre angajați tineri cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani. Angajatorii nu sunt deloc mulțumiți cu această soluție, pentru că legea îi obligă să-i plătească pentru opt ore pe tineri, dar aceștia să muncească doar șase ore pe zi și fără să lucreze în turele de noapte. Pentru că legea nu le permite să-i pună la munca de noapte pe tinerii de 16-18 ani și nici să le ceară să lucreze mai mult de șase ore pe zi, plătindu-i însă pentru opt ore, hotelierii și patronii de restaurante au refuzat, ani de-a rândul, această categorie de angajați
În jur de 3.000 de adolescenţi sunt angajaţi pe litoral, în acest sezon. Patronatele se plâng că deficitul de personal ajunge şi la 50%.