Pesta porcinã închide toate târgurile de animale din județul Buzãu pe termen nelimitat

0
1147

 

Virusul nu este periculos pentru oameni, dar dacã un singur porc din fermã este infestat, trebuie omorâte toate animalele. Virsul pestei porcine, pentru care nu existã  tratament sau vaccin, se extinde cu repeziciune, fiind depistat recent în Insulă Mare a Brãilei, la granița cu județul Buzãu.

Potrivit datelor Autoritãþii Naþionale Sanitare Veterinare ºi pentru Siguranþa Alimentelor, pesta porcinã africanã a ajuns deja în patru judeþe. Este vorba de Satu Mare, Tulcea, Brãila ºi Constanþa. Este şi motivul pentru care toate târgurile de animale autorizate din judeţul Buzău au fost închise pe timp nelimitat. Orice semn de boalã observat la porci trebuie anunțat medicului veterinar din localitate.

Deºi pesta porcinã africanã nu afecteazã oamenii, virusul produce pagube economice însemnate crescãtorilor de porci, pentru cã odatã depistat virusul într-o fermã, toate animalele trebuie sacrificate ºi neutralizate. Statul oferã stimulente de pânã la 400 lei pentru uciderea porcilor mistreþi contaminaþi deoarece mistreþii sunt principala sursã de contaminare cu virusul pestei porcine africane.

Potrivit datelor Institutului Naþional de Statisticã, România are în acest moment, un efectiv de circa 4,4 milioane de porci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

40 + = 42