Este sezonul vinetelor iar gospodinele au început deja să umble prin pieţe după gustoasele legume, pentru a le transforma în salate sau zacuscă. Vânăta albă, o creaţie mai puţin obişnuită realizată prin încrucişări şi hibridări, este din ce în ce mai cultivată în grădinile românilor şi tinde să devină o marfă foarte cerută la tarabă. În prezent, cele mai multe vinetele albe care sunt în pieţe, la preţuri ce variază între 4 şi 7 lei, sunt autohtone, dar din soiuri de import.
Vânătă albă românească este cultivată deja pentru seminţe şi răsaduri în serele Staţiunii de Cercetare și Dezvoltare Legumicolă Buzău. Se comportă bine în spaţii deschise dar se coace mai târziu decât vânată de seră, crescută din semințe străine. Potrivit specialiștilor horticultori, există diferenţe mari la gust, la calitatea de sămânţă în fruct şi mai ales la aspect între vinetele negre şi cele albe. După procesare, salata din vânătă alba rămâne deschisă la culoare deoarece nu oxidează ca surata ei cu coaja închisă la culoare.
Mircea Tatu, legumicultor din comună buzoiană Cochirleanca, a ieşit deja pe piaţă cu vinete albe produse în solarii.
În prezent, cele mai multe vinetele albe din pieţe, la preţuri ce variază între 4 şi 7 lei, sunt autohtone, dar din soiuri de import.