E normal ca tinerii să fie cei care vor fi îndrumați către folclorul autentic! Este una dintre ideile promovate în cadrul interviului realizat alături de o voce remarcabilă a folclorului autentic românesc, Ofelia Florica Haranguș. Până acum artista s-a ocupat de educarea și formarea copiilor, atât ca profesie, cât și în domeniul cântecului popular. Ea consideră că muzica ușoară românească este atât de frumoasă și competitivă și nu ar trebui să o neglijăm, fără să ne dăm seama de ce grozăvie suntem în stare să facă. Ca și folclorul, muzică ușoară este un bun identitar al Românei și trebuie să-l valorificăm la întregul potențial. Următoarele idei ce vin să completeze aceste argumente, sosesc chiar acum, direct de la Ofelia Florica Haranguș.
Silvia BUNICĂ: Cu ce sentimente personale plecați la drum pentru acest festival dedicat copiilor talentați, ce va fi organizat la Buzău?
Ofelia Florica-HARANGUȘ: Acest festival nu este o dorință personală ci mai curând o necesitate. Pornind de la faptul că folclorul trebuie păstrat așa cum este el și constatând că în momentul de față folclorul are mai mult o tendință comercială, care este mult mai mult promovat în detrimental autenticului, am hotărât să facem acest festival. De ce copii? Simplu. Ei sunt schimbul de mâine, cei care vor duce pe mai departe folclorul în formă autentică.
“Cântecele populare și dansurile sunt exact ceea ce poate avea mai valoros o națiune”
Inițiind și formând grupuri folclorice de copii nu am făcut altceva decât să-i atrag, pe tărâmul folclorului autentic, cel din vatra satului, căci, așa cum am mai spus, nu trebuie scăpată din vedere valoarea istorică a folclorului. Îndrăznesc să afirm că indiferent de argumentele ce ar pune în cumpănă ideea de stat național unitar, folclorul, prin paleta-i vastă de exprimare constituie actul de indentitate de necontestat, argument major, pe lânga alte mărturii, pe care-l putem aduce în fața răuvoitorilor neamului nostru. Cântecele populare și dansurile sunt exact ceea ce poate avea mai valoros o națiune. De asemenea, am constatat că în muzica ușoară mai puțin se cântă românește și acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze.
S.B.: Care sunt scopurile unei astfel de competiții muzicale, din punctul dumneavoastră de vedere, ca și organizator?
O.F.H.: Organizând Festivalul Național “Mugurașii cântecului și dansului”, în colaborarea cu Casa de Discuri ELECTRECORD, dorim să fie o stimulare și o rampă de lansare a tinerelor talente. Faptul că vom face o jurizare la vedere dă și mai mult valoare și credibilitate acestui festival. Scopul principal este de a înlătura, pe cât e posibil, “khitchul” din viața noastră și, mai ales, din spectrul artistic, în special folclorul. Tradițiile și datinile strămoșesti, mai mult ca oricând, trebue să facă parte din viața noastră și trebuie să le transmitem nealterate generației viitoare.
S.B.: Câți prichindeii s-au înscris până acum și din ce județe?
O.F.H.: Nu vă pot da o cifră exactă în acest moment deoarece din oră în oră aceasta se modifică prin noi înscrieri. Ceea ce vă pot spune și mă bucură foarte mult este că mulți copii până în zece ani s-au înscris la secțiunea folclor. Această dovedește că cei ce spun că folclorul va pieri, nu-i susținut de realitate. S-au înscris din Prahova, Giurgiu, Călărași, Brăila, Vrancea, Bacău, Ialomița, București. Avem o înscriere din Șag, județul Timiș pe lângă altele din Banat și Bihor. Va fi o competiție națională foarte strânsă!
S.B.: Care sunt surprizele muzicale ale acestui festival național, ce vom mai putea vedea pe scenă acestui eveniment în afară de concurenți?
O.F.H.: Una dintre surprize este înregistrarea celor mai bune momente ale festivalului la Secțiunea Folclor de către Radio România Antena Satelor și transmis în emisiunea „Lada de zestre” de către realizatoarea Ileana Vieru, care este și membră a juriului. Inedit TV va înregistra integral festivalul Secțiunea de Folclor și o va transmite în mai multe emisiuni. Înmânarea trofeului ELECTRECORD de către președintele Casei de Discuri Electrecord, Florin Ciofică care este și președintele juriului. Chiar avem în plan ca anul viitor să organizăm câteva festivaluri zonale, adică pe zonele istorice și primii zece finaliști de la aceste festivaluri vor fi promovați în festivalul final “ Mugurașii cântecului” ce se va ține la Buzău. În finală, vom beneficia de acompaniamentul orchestrei naționale Electrecord. De aceea vă spuneam că festivalul Mugurașii Cântecului va fi o rampă de lansare importantă și de referință pentru tinerii interpreți!