Colectezi selectiv, plătești mai puțin pentru ridicarea gunoiului!

0
1215

 

Bonusuri pentru colectare selectivă. Este un principiu pe care buzoienii îl solicită de mai mulți ani și pe care firma de salubritate care operează în orașul Buzău a admis să îl aplice, deocamdată, experimental, în cazul blocurilor din trei asociații de proprietari. În caz că va fi un succes, inițiativa se va concretiza printr-un proiect de hotărâre care ar urma adoptat în Consiliul Local.

Societatea comercială care prestează servicii de salubritate în municipiul Buzău a anunțat, printr-un comunicat de presă, că va aplica, experimental, un sistem de acordare de reducere a facturilor la gunoi pentru locatarii care vor colecta selectiv deșeurile menajere. Este vorba despre o inițiativă pornită în urma unor numeroase solicitărilor ale buzoienilor care, atât pe adresa societății, cât și pe rețelele de socializare, și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că firma care prestează servicii de salubritate în oraș nu acordă niciun beneficiu locatarilor care clectează selectiv deșeurile menajere.

Decizia firmei de salubritate poate avea legătura şi cu impasul în care operatorul a intrat recent la Rm. Sărat, acolo unde a pierdut licitaţia pentru adjudecarea serviciului de ridicare a gunoiului.

Proiectul pilot din municipiul Buzău se va aplica la trei asociații de proprietari, aflate pe bulevardul Unirii și în cartierul Micro 3, care numără un total de 1.060 de apartamente. Locatarii vor colecta selectiv deșeurile în lunile iunie și iulie. Dacă fiecare apartament din aceste asociații va colecta cel puțin 3 kilograme de deșeuri selectate, într-o lună, factura pentru gunoi se va reduce cu 5%. Procentul urcă la 10 la sută în cazul în care cantitatea pe apartament crește peste 5 kilograme și la 15% dacă se colectează selectiv peste 8 kilograme de deșeuri într-o lună. Cantitățile vor fi însă corelate și cu media cantității de deșeuri care se strâng în prezent din apartamentele incluse în proiect.

Colectarea selectivă se va face cu ajutorul sacilor galbeni, folosiți deja în mai multe cartiere ale orașului. Sacii vor fi coborâţi la parterul blocului în fiecare zi de marți, când vor fi cântăriţi în prezența unui reprezentant al asociației și vor fi preluați de angajații de la salubritate. A doua verificare se va face la stația de sortare unde va fi determinată efectiv cantitatea sortată. Fiind vorba despre un proiect pilot, la finalul celor două luni, operatorul de salubritate va face un raport pe care îl va înmâna primăriei și în care va arăta dacă această metodă de colectare este sau nu viabilă.

Dacă acest sistem de acordare de bonusuri va funcționa, el se va transforma într-un proiect de hotărâre ce va fi supus dezbaterii publice, apoi va fi adoptat în Consiliul Local Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

78 + = 79