Rromii au petrecut de Paştele Blajinilor, în cinstea rudelor trecute în lumea celor drepţi.

0
889

 

Fum, cârnaţi, mici şi fripturi sfârâind pe grătare. Aşa au petrecut rromii din Buzău de Paştele Blajinilor, în cinstea rudelor trecute în lumea celor drepţi.  Ei au luat astăzi cu asalt cimitirele din oraş şi s-au ospătat cu poftă de la mesele întinse în memoria înaintaşilor.

Încă de dimineaţă, aerul din jurul cimitirului Sf. Gheorghe din Buzău a fost îmbibat de mirosul cărbunilor încinşi şi al cărnii puse pe grătar. Zeci de persoane au venit la mormintele celor dragi trecuţi în nefiinţă, ca să dea de pomană.

Şi dacă unii au venit doar pentru a împărţi pachete, pentru morţi, alţii au întins mese pline cu bunătăţi. Ţiganii au cumpărat de toate şi nu s-au uitat deloc la bani.

La mesele bogate au fost invitaţi şi oamenii nevoiaşi. Ei au plecat acasă cu sacose pline cu pomană. Paştele Blajinilor sau Pastele Mic ori Pastele Morţilor, cum se mai spune în unele zone ale ţării, se sărbătoreşte la o săptămână după Sfintele Paşti.
Sărbătoarea este un prilej deosebit de comemorare a morţilor, este o zi în care familiile se reunesc, la cimitir, pentru a se bucura de Lumina Învierii, împreună cu cei trecuţi în nefiinţă.

În tradiţia populară se spune că de Pastele Blajinilor sufletele morţilor sunt libere şi pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei şi date de pomană. „Blajinii” sunt cei trecuţi în lumea celor drepţi, iar denumirea provine dintr-un termen slav.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 9 =