În Săptămâna Luminată trebuie să ne bucurăm de sărbătoarea Învierii Domnului şi să lăsăm la o parte muncile câmpului. Este mesajul preoţilor care îi îndeamnă pe credincioşi să fie aproape de familiile lor. Vineri, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, oamenii sunt chemaţi la biserică, la Izvorul Tămăduirii, pentru a lua aghiasma.
Prima săptămână după Duminica Paştelui este Săptămâna Luminată. În această perioadă nu se fac nunţi, iar zilele se petrec conform datinii, tradiţiei şi obiceiului. Se spune că în miercurea după Paşti, doar bărbaţii pot lucra la câmp, pentru că femeile s-ar îmbolnăvi de picioare. Joia din Săptămâna Luminată poartă numele de Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele grădinile şi grânele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, secetă şi dăunătorii în livezi. Preoţii spun că în aceste zile trebuie să ne bucurăm de Învierea Domnului.
Vinerea din Săptămâna Luminată poartă numele de Vinerea Scumpă, zi în care se sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii. În această zi oamenii îmbracă haine de sărbătoare şi merg la biserică pentru a lua aghiasma.
Prima duminică după Paşte, Duminică Tomei sau Pastile Mici, este sărbătoare consacrată morţilor. În credinţă populară, lunea după duminică Tomei, se sărbătoreşte Paştele Blajinilor.